KAKO FSB LOVI NEONACISTE

Pola godine zatvora korisniku 'ruskog Facebooka'

08.06.2011 u 13:35

Bionic
Reading

Sud u ruskom gradu Tuli osudio je 24-godišnjeg Jurija Kuzmenkova na pola godine zatvora zbog širenja rasne i nacionalne mržnje na svojem profilu u sklopu popularne društvene mreže Vkontakte.ru

Kuzmenkov je četiri dana poslije neonacističkog mitinga u Moskvi u prosincu prošle godine na svojem profilu postavio tekst ispod imperijalne carske zastave (crno-žuto-bijela) koji poziva na nasilje protiv Kavkažana.

S obzirom da je osuđen i zbog krađe, ukupna kazna za Kuzmenkova iznosi godinu i pol dana zatvora.

Vkontakte.ru – projekt FSB-a?

Stranicu Vkontakte zbog velike sličnosti neki nazivaju klonom Facebooka. Počela se razvijati 2006. godine, kada Facebook još nije imao interesa za rusofono tržište. To je danas najposjećenija društvena mreža u postsovjetskom prostoru, s više od 130 milijuna registriranih profila – značajan dio, doduše, otpada na spam.

Osnivač mreže Pavel Durov brani se od optužbi da je od Facebooka kopirao dizajn, pa čak i programsku osnovu. Zasad ipak nije bilo nikakvih tužbi od strane Marka Zuckerberga. Lenta piše da su u press službi Vkontakte čak izjavljivali kako njihova kompanija 'tijesno surađuje s Facebookom'.

Trenutno se mnogo zanimljivijima čine odnosi mreže Vkontakte s FSB-om, ruskim nasljednikom KGB-a. Prema nekim nepotvrđenim napisima, FSB-ovi ljudi su ili vlasnički ušli u kompaniju ili čak u potpunosti njome upravljaju. Prema pisanju vodećih ruskih poslovnih listova, spomenuti osnivač Pavel Durov danas ima samo 20 posto dionica kompanije. A uhićenje Kuzmenkova samo je jedna u nizu FSB-ovih istraga protiv neonacističkih skupina. Primjerice, na sličan način su prije dvije godine uhvatili esktremiste koji su kasnije osuđeni za ubojstva advokata Stanislava Markelova i novinarke Novaje Gazete Anastasije Baburove

Indicije da FSB upravlja najpopularnijom moćnijom društvenom mrežom u Rusiji i njenom susjedstvu vjerojatno će odvratiti mnoge protivnike režima da na njoj pokušaju provesti neku varijantu 'facebook revolucije' po uzoru na organizacije protesta u arapskim zemljama. Neki, naime, smatraju da u Rusiji postoji latentna opasnost od masovnih nemira i proturežimskih prosvjeda, i to zbog niza socijalnih i političkih pitanja koja su ponovno izbila u prvi plan nakon globalne recesije. Stoga su u dijelu ruske javnosti proljetna događanja u arapskom svijetu pomno promatrana i izazvala su niz komparativnih analiza.