ŠPANJOLSKA ODBILA 150 MILIJUNA EURA

Tko će obeštetiti EU farmere zbog bojkota povrća?

08.06.2011 u 15:00

Bionic
Reading

Europska komisija ponudila je Španjolskoj 150 milijuna eura odštete zbog prvotnih glasina da su krastavci iz te zemlje izvor zaraze bakterijom E.coli. Španjolci su ih glatko odbili su obrazloženjem da je to daleko od dovoljnog. Traže 90 do 100-postotno obeštećenje

Preuranjena nagađanja i glasine koštale su Španjolsku stotina milijuna eura, a odgovornost ponajprije snose u Njemačkoj gdje je sumnja da su španjolski krastavci izvor zaraze smrtonosnom varijantom bakterije E.coli izbačena u javnost prije nego što su bili gotovi bakteriološki nalazi. Europska komisija jučer je ponudila 150 milijardi eura pomoći tamošnjim farmerima, no Rosa Aguilar, španjolska ministrica poljoprivrede, pomoć je odbila s obrazloženjem da je potpuno nedostatna. U tome ju je podržao francuski kolega na istoj funkciji, Bruno Le Maire.

Stopedeset milijuna eura pokriva tek 30 posto gubitaka, no Dacian Ciolos, europski komisionar za poljoprivredu, napominje je da je 90 ili 100-postotno obeštećenje nemoguće. Ponudit će nešto veći iznos, no kako kaže, riječ je o novcu poreznih obveznika te za njegovo trošenje moraju podnijeti račun.

Grešku u prvom redu snose njemački stručnjaci koji su izvor zaraze E.colijem navodno locirali u krastavcima iz Španjolske, pa to demantirali kada je već bilo puno prekasno, samo da bi prebacili odgovornost na klice graha na farmi u okolici Hamburga. No i to se pokazalo kao pogrešna procjena.

Bojkot namirnica iz Španjolske, kao i cijele Europske unije – Rusija je stavila veto na uvoz sveg povrtnog arsenala Starog kontinenta – koštao je farmere EU 400 milijuna eura. Posebice pogođena Španjolska traži odštetu prije svega od njemačke vlade, no komisionar Ciolos navodi da će novac doći iz blagajne EU.

Na prijevremene i preskupe zaključke o mogućem izvoru zaraze prozborio je i komisionar EU za zdravstvo John Dalli, s riječima pokude za Njemačku koja je proširila neopravdani strah diljem Europe i uvaljala u probleme sve proizvođače hrane. Iz Svjetske zdravstvene organizacije pak poručuju da ako se u sljedećih tjedan dana ne otkrije izvor zaraze koja je lišila života 23 ljudi, a koštalo zdravlja preko 4.200, vjerojatno neće nikada biti otkriven.