OPORBA PREUZELA VLAST

Državni udar na Madagaskaru

14.03.2009 u 11:30

Bionic
Reading

Predstavnici madagaskarske oporbe u subotu su, nakon ulaska u napuštene uredske prostorija predsjednika Marca Ravalomanane, izvijestili da su preuzeli vlast uz obećanje da će u zemlji organizirati predsjedničke izbore u roku od 24 mjeseca.

Samoproglašeni premijer Prijelaznih vlasti Roindefo Zafitsimivalo Monja koji, prema želji oporbe zamjenjuje dosadašnju vlast, novinarima je rekao da su "predsjednik države Marc Ravalomanana, potom parlament i vlada, lišeni dužnosti i da su raspušteni".

Monja je pred novinare izašao zajedno s ostalim "ministrima" što ih je imenovala oporba i u pratnji tridesetak vojnika. "Prijelaznoj vlasti na čelu je od sada Andri Rajoelina", izvijestio je Monja, obvezavši se da će oporba "u roku od 24 mjeseca organizirati predsjedničke parlamentarne i lokalne izbore.

"Dosadašnji predsjednik države Marc Ravalomanana nije više na toj dužnosti, a vojne su mu snage odbile poslušnost", kazao je.

Andri Rajoelina, bivši gradonačelnik Antananariva, skrivao se od 5. ožujka, a u subotu se prvi put javno pojavio pred nekoliko tisuća svojih pristalica. U neredima koji potresaju zemlju od siječnja je ubijeno oko stotinu ljudi, a više stotina ih je ranjeno.