RIBARI NEGODUJU

U pregovorima s EU-om nisu zaštićeni hrvatski interesi

07.06.2011 u 18:00

Bionic
Reading

Čelnici udruga profesionalnih ribara iz Istre odbacuju ocjenu po kojoj su sa zatvaranjem poglavlja o ribarstvu u hrvatskim pristupnim pregovorima s Europskom unijom potpuno zaštićeni vitalni interesi na Jadranu te interesi hrvatskoga ribarstva i ribara.

'Sve u ovom trenutku izgleda lijepo i bajno, no mi u našim udrugama ne raspolažemo nikakvim dokumentom te nismo upoznati sa sadržajem', izjavio je za Hinu predsjednik udruge profesionalnih ribara 'Mare Croaticum' iz Umaga Daniele Kolec

Najavio je da će istarski ribari od nove vlade zatražiti da Hrvatski sabor ukine Sporazum o malograničnome prometu i suradnji (SOPS) iz 1996. godine, a ako se to ne dogodi, kako je rekao, mogući su novi nemiri na moru kao prije šest-sedam godina.

'Žalosno je što još ništa nije regulirano, i to će zasigurno donijeti probleme i nove komplikacije ribarima', rekao je Kolec i dodao kako ga ne začuđuje što su slovenski ribari zadovoljni jer će dobiti kompenzacije iz europskoga ribarskog fonda na temelju kompromisnog rješenja koje je pomoglo da Slovenija ukloni rezerve glede zatvaranja poglavlja o ribarstvu u hrvatskim pristupnim pregovorima s Europskom unijom.

'Slovenski ribari dobit će time dva milijuna eura, i to mogu zahvaliti poglavito nama', zaključio je Kolec.

Predsjednik udruge profesionalnih ribara 'Istarski ribar' iz Pule Radovan Simić
nije htio komentirati zatvaranje poglavlja o ribarstvu jer, kako je rekao, 'uopće ne zna što je potpisano, a službeno još nije ništa dobio i sve što zna su informacije iz medija'.

'U cijeloj priči najviše me pogađa odluka vlade koja je uzela obvezu o zbrinjavanju 13.000 tzv. malih ribara od kojih će jedan dio prijeći u profesionalne ribare', rekao je savudrijski ribar i bivši član Ceha ribara Hrvatske Danilo Latin, koji to smatra nepojmljivim. On, naime, misli da u ovom trenutku na Jadaranu ima previše ribara te da se 'primjenjuju nove zakonske odredbe o zaštiti ribljeg fonda, a istodobno se povećava broj ribara'.

'Osobno mislim kako veliku sumnju stvara i prezentacija velikog novca koji će hrvatsko ribarstvo dobiti. Smatram kako danas nitko ništa ne daje za ništa', poručio je Latin i dodao da hrvatski ribari ulaskom Hrvatske u EU nikako ne mogu ugroziti slovenske kolege, što su ovi predstavili u javnosti.

Naime, rekao je Latin, 'u cijeloj priči može izgubiti samo onaj koji ima, a to su hrvatski ribari, jer - kao što je poznato - u našim teritorijalnim vodama ima najviše ribe'.

Dopredsjednik udruge profesionalnih ribara 'Naše more'
(koja okuplja ribare iz dalmatinskih županija) Karlo Magić smatra da će ribarima najveći problem biti plivaričarenje. Naime, rekao je, naši ribari imaju mnogo duže i veće mreže od onih koje propisuje Europska unija.

'Sami pregovori o zatvaranju poglavlja o ribarstvu nisu bili transparentni', rekao je Magić, dodajući kako mnogi ribari nisu znali o čemu se pregovara, a ni danas ne znaju kako su pregovori završili.

Vezano uz dio koji regulira odnose sa Slovenijom, Magić smatra da slovenskim ribarima zapravo odgovara trenutačno stanje u kojem je hrvatsko-slovenski 'Sporazum o malograničnom prometu i suradnji (SOPS) iz 1996. godine suspendiran jer bi - u slučaju da se on primjenjuje - i hrvatski ribari mogli loviti u dijelu slovenskoga teritorijalnog mora'.

'Tada bi naši ribari koji imaju puno jaču flotu i moderniju opremu za nekoliko dana gotovo izlovili slovenski dio Jadrana i zato im ova situacija odgovara', istaknuo je Magić.

Također je najavio da će ribarske udruge od talijanskih ribara zajedno tražiti oko 300 milijuna eura odštete zbog čestog ribolova u hrvatskim vodama.