OPASNOST OD BIJEGA

Odbijena Sanaderova žalba na pritvor u Austriji

07.06.2011 u 17:52

Bionic
Reading

Vrhovni zemaljski sud u Linzu odbacio je žalbu bivšeg predsjednika hrvatske vlade Ive Sanadera na pritvor, objavilo je u utorak državno odvjetništvo u Salzburgu.

'Žalba nije prihvaćena', izjavio je za austrijsku novinsku agenciju APA-u zamjenik glasnogovornika državnog odvjetništva u Salzburgu Marcus Neher, što znači da će Sanader do daljnjega ostati u pritvoru u Salzburgu.

Sanaderov austrijski odvjetnik Werner Suppan izjavio je za APA-u da nakon ove odluke razmišlja o žalbi austrijskom vrhovnom sudu, u kojoj bi se pozvao na Sanaderova temeljna ljudska prava.

Vijeće Vrhovnog zemaljskog suda u Linzu raspravljat će 21. lipnja o izručenju Sanadera Hrvatskoj, pošto je sud u Salzburgu 9. svibnja odlučio da se Sanadera može izručiti Hrvatskoj. Sanaderov odvjetnik Suppan uložio je žalbu protiv te odluke, nakon čega sud u Linzu kao višestupanjski treba odlučiti o izručenju.

Glasnogovornik Vrhovnog zemaljskog suda u Linzu Guenther Winsauer najavio je da će se nakon sudske rasprave o izručenju održati konferencija za novinare na kojoj će se izjasniti o pojedinostima eventualnog postupka izručenja.

Sanader je 10. prosinca uhićen u Austriji po tjeralici koju je za njim raspisala Hrvatska i od tada se nalazi u ekstradicijskom pritvoru u Salzburgu.

Bivšeg premijera Hrvatska tereti za zlouporabu položaja i ovlasti u više slučajeva. Istražuje se njegova uloga u slučaju Fimi medija, tvrtke preko koje je iz ministarstava i javnih poduzeća izvučeno više milijuna kuna. Nadalje u slučaju nezakonitog poslovanja Hrvatske elektroprivrede s Diokijem kao i u slučaju uzimanja provizije od 3,5 milijuna kuna tijekom pregovora s Hypo bankom o davanju kredita Hrvatskoj. U međuvremenu, protiv njega se vodi istraga i u Austriji, zbog sumnje u pranje novca.

Austrijsko državno odvjetništvo za borbu protiv korupcije u Beču još nije okončalo istragu protiv Sanadera zbog sumnje u pranje novca u Austriji. 'Čekamo na rezultate provjere otvaranja još jednog računa, koju smo naložili', izjavio je glasnogvornik državnog odvjetništva u Beču Martin Ulrich

Sanader je izjavio kako se ne osjeća krivim za ono za što ga se tereti i zatražio je suđenje u Austriji. Njegov odvjetnik tvrdi da u Hrvatskoj ne postoje preduvjeti za pravičan postupak u smislu Međunarodne konvencije o ljudskim pravima.