TOKIO PRIZNAO IAEA-I

Radijacija u Japanu dvostruko veća od procjena

07.06.2011 u 15:57

Bionic
Reading

Japan je bio nespreman za nuklearnu nesreću poput one koja je pogodila nuklearnu elektranu Fukushima, priznala je japanska vlada u izvještaju podnesenom Međunarodnoj agenciji za nuklearnu energiju (IAEA)

U izvještaju stoji i da je nedovoljan nadzor također možda pridonio krizi. Vlasti su obećale da će učiniti državnog nuklearnog regulatora (Nisa) neovisnim o ministarstvu industrije, koje također promovira nuklearnu energiju.

Nisa je udvostručila prvotnu procjenu radijacije u prvom tjednu nakon katastrofe. Sadašnje procjene govore da je 770,000 terabekerela ispušteno u atmosferu, što je više od prvotno procijenjenih 370,000 terabekerela.

Iako je posljednji iznos čini svega 15 posto ukupno ispuštene radijacije u Černobilu 1986. godine, sada je sigurno da je kontaminacija područja oko Fukushime daleko veća nego što je ranije mislilo.

Više od 80,000 žitelja u radijusu od 20 kilometara od nuklearke Fukushima evakuirano je iz svojih domova, dok je dobrovoljna evakuacija na snazi u ostalih 20-30 kilometara od nuklearke.

Gotovo tri mjeseca nakon krize, Fukushima i dalje ispušta radioaktivne tvari.

Državni tajnik Yukio Edano kaže da se razmatraju nove evakuacije.

O nespremnosti japanske vlade za katastrofu velikih razmjera svjedoči izvješće posebne radne grupe koje će biti predano IAEA-i do kraja mjeseca.

'Veoma ozbiljno pristupamo činjenici da nije bilo dovoljne pripreme za teške nesreće', stoji u izvještaju.

'U svjetlu lekcija naučenih iz ovog incidenta, Japan je prepoznao da je potrebna temeljna nuklearne sigurnosti', stoji u izvješću, u kojem se priznaje i da su se tri reaktora rastopila ranije nego što se to prethodno mislilo.

Pregrijavanje je oštetilo reaktor broj 1 pet sati nakon potresa i cunamija, reaktor broj dva u roku od 80 sati, a reaktor broj 3 nakon 79 sati.