BEOGRADSKI SUD

Press osuđen zbog homofobnih komentara čitatelja

07.06.2011 u 15:37

Bionic
Reading

Viši sud u Beogradu usvojio je tužbu Gay straight alijanse (GSA) protiv dnevnog lista Press zbog objavljivanja uvredljivih komentara njihovih čitatelja na tekst 'Bit ću gay ikona', u kojima se čak pozivalo na ubojstva i klanje. GSA navodi da je to prva presuda u povijesti srpskog pravosuđa za govor mržnje protiv LGBT populacije i jedna od prvih izrečenih temeljem Zakona o zabrani diskriminacije

Gay straight alijansa je još sredinom 2009. godine, pozivajući se na Zakon o zabrani diskriminacije i Zakon o javnom informiranju, podnijela tužbu protiv dnevnog lista Press jer je ta medijska kuća na svojoj internet stranici dozvolila objavljivanje neprimjerenih komentara čitatelja na članak pod naslovom 'Bit ću gay ikona'.

Komentare na spomenuti članak napisalo je 85 čitatelja Pressa, a kako navodi GSA, većina tih komentara sadržavala je 'najprizemnija vrijeđanja, pozive na ubojstva, klanje, a LGBT populaciji se prijetilo napadima na život i imovinu'.

Prvostupanjskom presudom utvrđeno je da komentari čitatelja Pressa predstavljaju govor mržnje prema LGBT populaciji koja obuhvaća lezbijke, gay, biseksualne i transrodne/transseksualne osobe.
U obrazloženju presude, koja je dostavljena pravnoj službi Gay straight alijanse, navodi se da komentari i mišljenja sadrže vrijeđanje upućeno LGBT osobama, potiču mržnju i nasilje prema pripadnicima LGBT populacije te njihovu diskriminaciju.

Stoga je sud je, kako se navodi u priopćenju GSA, izrekao i privremenu mjeru kojom je zabranio objavljivanje navedenih komentara na web-stranici Pressa. Sud je također naložio Pressu da Gay straight alijansi isplati sudske troškove, no odbacio je zahtjev za isplatu odštete.

Po presudi Suda Press će morati 'o svom trošku objaviti ovu presudu u cijelosti, bez ikakvog komentara i bez odlaganja, a najkasnije u drugom broju dnevnog tiska od dana pravomoćnosti presude'.

Kako javlja portal Mondo, GSA je zbog vrijeđanja LGBT populacije.u međuvremenu podigla još jednu tužbu protiv dnevnih novina Press, ali i protiv Happy televizije.