'VRATIMO ČAST KRASTAVCU'

Očajnim farmerima 150 milijuna eura zbog E. coli

07.06.2011 u 14:53

Bionic
Reading

Europska komisija predložila je paket pomoći u iznosu od 150 milijuna eura namijenjen poljoprivrednicima čiji su proizvodi zaraženi novim sojem bakterije E. Coli. Proizvođači povrća za salatu doživjeli su rekordno nisku prodaju nakon izbijanja zaraze, koja je pogodila više od 2,400 ljudi, a usmrtila 22

Ministri poljoprivrede država članica EU okupili su se u Luksemburgu kako bi razmijenili informacije i dogovorili zajedničke korake. Povjerenik za zdravstvo EU-a John Dalli izjavio je da je zaraza ograničena na sjevernu Njemačku i da nisu potrebne kontrole diljem Europe, te je osudio objavu neprovjerenih informacija koje su posijale strah i ugrozile poljoprivrednike.

Europski povjerenik za poljoprivredu Dacian Ciolos najavio je novinarima uoči sastanka da će predložiti paket pomoći u iznosu od 150 milijuna eura.
'Nadam se da će vlasti moći dati odgovor o izvoru infekcije što je prije moguće. Bez tog odgovora, bit će teško povratiti povjerenje potrošača, koje je nužno kako bi tržište povratilo svoju snagu', rekao je Ciolos.

Kompenzacije će pokriti razdoblje od kraja svibnja do kraja lipnja, no iznosi se mogu promijeniti kada sve zemlje prijave gubitke.

Španjolska zahtijeva 100-postotnu odštetu od Njemačke za goleme gubitke koje su pretrpjeli njezini poljoprivrednici zbog lažnih optužbi da je zaraza počela španjolskim krastavcima, dok tamošnja asocijacija izvoznika voća i povrća procjenjuje da gubici iznose 225 milijuna eura - tjedno.

Svi smrtni slučajevi, osim jednog u Švedskoj, zabilježeni su u Njemačkoj. Pogođeno je 12 zemalja, a zaraženi su povezani s putovanjima u Njemačku.

Posljednji pokušaj identifikacije uzročnika zaraze – s farme sojinih klica u njemačkom Uelzenu – propao je jer su se od 40 uzoraka s farme, prva 23 pokazala negativna.

Povjerenik Dalli ranije je poručio Europskom parlamentu da je zaraza ograničena na područje oko Hamburga, pa nema potrebe za djelovanjem na europskoj razini.

Odbacio je izvore prema kojima je porijeklo zaraze u španjolskim krastavcima. 'Ključno je da nacionalne vlasti ne žure s objavom informacija o izvoru infekcije kada to nije znanstveno dokazano. To stvara probleme za proizvođače hrane. Moramo biti oprezni kako ne bismo donosili prerane zaključke', rekao je Dalli.

Nakon njegovog govora, delegat iz Španjolske Francisco Sosa-Wagner podignuo je krastavac i poručio: 'Moramo povratiti čast krastavcu'.