POŽAR I SNAŽNI UDARI VJETRA

Evakuirane iz pakla Arizone napustila svaka nada

07.06.2011 u 13:15

Bionic
Reading

Golemi šumski požar koji bjesni već devet dana poharao je područje veće od 900 četvornih km u istočnom dijelu američke savezne države Arizone, izazvavši evakuaciju sve više gradića dok se približava naseljenijim područjima duž granice s New Mexicom

Više od 2300 vatrogasaca zasad se neuspješno bori s vatrom u Nacionalnoj šumi Apache Sitgreaves, oko 400 km sjeveroistočno od Phoenixa. Vatrogasci, od kojih su neki unovačeni i iz tako dalekih krajeva kao što je to New York, bore se s udarima vjetra jačine i do 100 km na sat.

Dim koji je izazvao šumski požar proširio se na nekoliko američkih saveznih država, te je vidljiv u Novom Meksiku, Iowi, Nebraski, Kanzasu i Koloradu, gdje su neke općinske zdravstvene službe izdale upozorenja o narušenoj kvaliteti zraka.

Guvernerica Arizone Jan Brewer u ponedjeljak je proglasila izvanredno stanje u dva okruga - Apacheu i Greenleeju. Glasnogovornica lokalne uprave rekla je da snažan vjetar otežava napore vatrogasaca u gašenju požara koji je izbio 29. svibnja.

'Sve sada ovisi o vremenskim uvjetima', rekao je Matt Benson, glasnovornik guvernerice.

U ponedjeljak je evakuiran pitoreskni gradić Greer s oko 200 stalnih stanovnika, pošto su prošli tjedan već evakuirani obližnji gradići Alpine i Nutrioso.

'Slomila su nam se srca Ostali smo bez osjećaja - cijela naša obitelj i svi prijatelji otupjeli su, rekao je Allan Johnson, vlasnik konačišta Molly Butler Lodge u Greeru, agenciji Associated Press. Johnson je pesimističan u pogledu šansi za spašavanje konačišta i stotina vikendica u ugroženom području.

Dok su se stanovnici Eagera i Springervillea spremali za evakuaciju, upozorenje je izdano i za gradić Luna u susjednom Novom Meksiku.

Ovo je treći po veličini požar u povijesti Arizone - znakovito je da su rekordna dva pogodila tu saveznu državu u posljednjem desetljeću.

Požar u Arizoni