POKOLJ NA GOLANSKOJ VISORAVNI

Izraelska vojska pucala na palestinske demonstrante - 23 mrtva

06.06.2011 u 15:39

Bionic
Reading

Stotine palestinskih prognanika koji žive u Siriji krenule su prema crti razdvajanja koju na Golanskoj visoravni drži izraelska vojska koja drži okupiranim taj dio sirijskog teritorija od rata 1967. Izraelci su, kao što se dogodilo 15. svibnja kada su pobili 15 civila, i ovoga puta otvorili vatru na živo meso i likvidirali 23 Palestinca koji su pokušavali prijeći crtu razgraničenja

Bili smo izvijestili da su tisuće Izraelaca prosvjedovale u subotu navečer u Tel Avivu protiv nastavka okupacije palestinskih teritorija prigodom obljetnice izraelskog osvajanja tih teritorija tijekom Šestodnevnog rata 1967. Prosvjednici, kojih je bilo više od 10.000, prema podacima organizatora, Židovi, ali i Arapi, defilirali su centrom Tel Aviva pozivajući na osnivanje palestinske države u interesu Izraela, prema granicama od 4. lipnja 1967, prije rata. Taj je prosvjed dozvolila policija.

Na Zapadnoj obali kršćani su organizirali vjersku službu na izraelskoj vojnoj rampi blizu Betlehema da bi izrazili svoje protivljenje nastavku okupacije i da bi tražili mir i pravdu. Izraelska vojska je stavljena u stanje pripravnosti prije palestinskih prosvjeda predviđenih za nedjelju, na 44. obljetnicu poraza arapskih snaga od Izraela tijekom Šestodnevnog rata.
Pojačanja su poslana i na libanonsku granicu, na okupiranu Golansku visoravan, na granicu s Pojasom Gaze i Zapadnu obalu.

Do krvoprolića je ipak došlo, a treba se govoriti i o novom pokolju za koji je odgovorna izraelska vojska koja je i ovoga puta pucala pravom municijom na Palestince, prognanike u Siriji.

Treba reći da sirijska vlada, koja od rata 1973. nije riskirala nijednog svog vojnika da bi povratila okupirani dio koji drži Izrael, koristi ove posrednike kako bi vršila pritisak na Izrael: Palestince (izbjeglice) u Siriji, Hezbolah u Libanonu i Hamas na okupiranim područjima.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu optužio je sirijskoga predsjednika Bashara al Asada da zloupotrebljava palestinsku tragediju kako bi odmaknuo pažnju svjetskih medija od krvavog obračuna Damaska sa svojim opozicionarima, o čemu smo ovdje potanko izvještavali. Svejedno, Izrael je pucao na civile, što god tvrdila izraelska strana, riječ je o teškom zločinu.
Netanyahu je upozorio da njegova vlada neće trpjeti 'invaziju' kakva je pokušana 15. svibnja tijekom komemoriranja 'nakbe', velikog izbjegličkog vala Palestinaca 1948. (nešto kao masovni odlazak Srba nakon operacije Oluja), što Palestinci nazivaju danom nacionalne katastrofe. Izraelski je premijer odgovoran za pokolj jer je dao instrukcije vojsci da djeluje tvrdo i odlučno.

Izraelska je vojska na arapskom upozorila da će svatko tko pokuša prijeći granicu umrijeti. Prema službenoj verziji, naredba je bila da se puca u noge Palestinaca, ali, kako to već biva, Izraelci su 'malo' podigli svoje nišane.
Izrael se pribojava što će se dogoditi u rujnu kada Palestinci odluče stvoriti slobodnu državu jer bi to moglo značiti masovno kretanje na granice i na okupirana područja te nove obračune i mogući veliki rat.