Svijet BORBA SA ZEMALJSKIM PRITISCIMA

Ruski suci dobivaju nadzor iz svemira

Oko 24 tisuće sudaca na teritoriju Ruske Federacije uskoro bi trebalo dobiti lokatore za praćenje putem ruskog satelitskog navigacijskog sustava GLONASS. Tako bi, u slučaju da im je ugrožena sigurnost, mogli poslati signal policiji

Projekt 'sudaca s lampicama' iniciran je iz redova samog ceha i već ga je prihvatio Sovjet sudaca Ruske Federacije, jer su članovi ove profesije često izloženi pogibelji, teškim pritiscima i prijetnjama smrću. Većina takvih slučajeva događa se izvan sudova, u blizini njihovih domova i u sličnim privatnim situacijama. Lani je tako ispred svog stana ubijen moskovski sudac Eduard Čuvašov, čovjek koji je vodio procese protiv neonacističkih ubojica i terorista iz bandi poput tzv. Bijelih vukova.

U zadnjih godinu dana još 13 njegovih kolega moralo je zatražiti policijsku zaštitu. Vjedomosti pišu da je trenutačno najgora situacija u kavkaskim republikama Dagestanu i Kabardino Balkariji, gdje su lokalni suci obnovili istragu o terorističkom napadu na Nalčik 2005. godine, u kojem je poginulo preko stotinu ljudi.

Opremanje sudaca 'trekerima' trebalo bi stajati oko tisuću kuna po čovjeku – sveukupno 26,4 milijuna kuna. Ako se uspiju usuglasiti sva nadležna tijela, 'svemirski nadzor' ruski suci trebali bi dobiti u proljeće 2012. godine.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još