VLADA 'NA KOLJENIMA'

Pahor ne razmišlja o ostavci unatoč referendumu

06.06.2011 u 10:44

Bionic
Reading

Unatoč analizama prema kojima je njegova vlada 'na koljenima' nakon što su u nedjelju birači uvjerljivom većinom na referendumu odbacili tri zakona, uključujući i ključnu mirovinsku reformu, slovenski premijer Borut Pahor ne razmišlja o ostavci

'Kada bi moja ostavka ili ostavka vlade automatski vodile u prijevremene izbore, onda bi predložili upravo to, ali to je zabluda', rekao je Pahor novinarima nakon objave referendumskog rezultata.

Na referendumu je odbačen novi zakon o mirovinskom osiguranju po kojemu bi se u mirovinu bez odbitaka odlazilo sa 65 navršenih godina života jer je za njegovu primjenu glasovalo manje od 28 posto birača, a sličnom uvjerljivom većinom odbačeni su i zakon o suzbijanju rada na crno te zakon o čuvanju arhivske građe.

U prvoj izjavi novinarima nakon proglašenja rezultata, Pahor je izjavio da je referendumski rezultat izraz 'ozračja općeg nepovjerenja' u slovenskom društvu, a dijelom i neslaganja s reformama na kojima inzistira njegova vlada od samoga početka jer promjene koje se predlažu 'ne odgovaraju određenim skupinama'.

Istodobno, Pahor je rekao da su one reformne mjere koje je njegova vlada donijela, a koje sindikati i opozicija nisu blokirale referendumskim inicijativama, dale rezultat.

'Slovenija se oporavlja od recesije, očekujemo gospodarski rast od preko dva posto u ovoj godini, smanjuje se nezaposlenost, a radimo sve što je potrebno da se smanji proračunski deficit i javni dug', rekao je Pahor.

Slovenski premijer naglasio je da će njegova vlada zato nastaviti svoj rad zbog odgovornosti prema biračima kojima su na izborima prije tri godine obećane promjene, a ne zato jer želi ostati na vlasti po svaku cijenu.

On, međutim, nije isključio mogućnost da glasovanje o povjerenju svojoj vladi u parlamentu možda još ovog mjeseca veže na izglasavanje proračunskog rebalansa i interventnog zakona.

Cilj je interventnog zakona kompenzirati negativne učinke neprimjene planirane mirovinske reforme još u ovoj godini, a ti su učinci, po vladinim procjenama, na razini 300 milijuna eura godišnje.

Interventnim zakonom uvele bi se restrikcije za plaće javnog sektora, mirovine i socijalna primanja, protiv čega su se već izjasnili sindikati, ne isključujući prosvjede.

Slovenski politički analitičari navode da će zbog uvjerljivog poraza na referendumu Pahorova vlada idućih mjeseci 'životariti', ali isključuju mogućnost naglog političkog zaokreta iako oporbeni prvak Janez Janša tvrdi da su birači vladi dali jasan signal za odlazak i da bi morala omogućiti prijevremene izbore još ove godine.

Ljubljansko Delo navodi da je vlada porazom na referendumu dobila jasnu poruku da je vrijeme za njezin odlazak i da Pahor sada traži 'častan izlaz' jer razmišlja o glasovanju o povjerenju vladi u parlamentu.

Referendum je pokazao da 'Slovenci ne vjeruju svom premijeru koji mnogo govori, ali uvijek prikrije bit problema', no istina je da 'crne scenarije' koje je on najavljivao u slučaju 'pada' mirovinske reforme treba uzeti ozbiljno, navodi u komentaru vodeći slovenski dnevni list.

Odbijanje mirovinske reforme znači da će uslijediti bolni rezovi na području plaća, mirovina i socijalnih primanja, a ako Slovenija to ne učini sama, onda će joj to diktirati drugi, navodi Delo, podsjećajući na Pahorove izjave da bi odbijanje reformi potrebnih zbog financijske stabilnosti moglo Sloveniju odvesti na put Grčke, Irske i Portugala.