TEŽAK POLOŽAJ KATOLIKA

Puljić: Ne postoji dobro ozračje za pohod Pape u BiH

04.06.2011 u 18:23

Bionic
Reading

Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić ocijenio je da ne postoji pozitivno ozračje za dolazak pape Benedikta XVI. u Bosnu i Hercegovinu kazavši da postoji 'previše negativnog naboja prema Katoličkoj crkvi' te da je snažno izražena nejednakoptravnost Hrvata katolika u zemlji, u intervjuu objavljenom u subotu u mostarskom Dnevnom listu.

'U ovome trenutačnom ozračju ne bih mogao pozitivno odgovoriti, iako bi se silno veselili (dolasku Pape). Ovdje je previše negativnog naboja prema Katoličkoj crkvi da bi, bojim se, poziv Papi i organizacija pohoda bili strašno opterećeno gledani', rekao je kardinal Puljić.

Vrhbosanski nadbiskup, koji zajedno s još pet biskupa iz BiH i mnoštvom vjernika nazoči apostolskom pohodu Pape Hrvatskoj, istaknuo je da Hrvati katolici nisu jednakopravni u BiH.

'Teško mi možemo imati svoje pravo mjesto u jednakopravnosti u ovoj zemlji, zato smatram da ozračje nije za poziv Papi da nas pohodi, iako su političari uputili službeni poziv', dodao je kardinal Puljić.

Prema njegovim riječima tijekom susreta sa Svetim ocem u Zagrebu neće posebno govoriti o položaju Hrvata katolika u BiH dodajući da Benedikt XVI. ima dobre informacije o položaju Hrvata katolika i prilikama u BiH.

'Ovaj put u Zagrebu ne mislim ništa posebno govoriti, nego mu pokazati da smo zajedno, da smo tu kao Crkva u Hrvata', rekao je kardinal Puljić.