BOŠNJAKOVIĆ U MAĐARSKOJ

'Nadam se zatvaranju Poglavlja 23 do kraja lipnja'

04.06.2011 u 15:16

Bionic
Reading

'Vjerujem da odbrojavamo zadnje dane pretpristupnih pregovora zahvaljujući i našem zajedničkom radu', istaknuo je ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković tijekom Hrvatsko-mađarskih susreta 'Zajedno u Europi' koji su u kopleksu István Fogadó kod Nagykanizse priredili zaklada Polgári Magyarországért Alapítvány, Predstavništvo HTZ-a u Mađarskoj i zaklada Hanns Seidel Alapítvány

'Bliži se kraj mađarskom predsjedanju EU, razdoblju s kojim smo iznimno zadovoljni, što je i razlog za susret s kolegom Tiborom Navracsicsem, potpredsjednikom mađarske vlade i ministrom javne uprave i pravosuđa. Želimo se zahvaliti prijateljima iz Mađarske na svoj pomoći koju su nam pružili na putu za EU. Napravili smo puno posla u prestupnim pregovorima, pa se nadam zatvaranju Poglavlja 23 do kraja lipnja', rekao je Bošnjaković

Hrvatska je, kako je dodao, u stalnom kontaktu ne samo s Mađarskom, nego i drugim zemljama EU koje izvještava što se radi i poduzima, odnosno koje se reforme provode.

'Naša je zemlja daleko odmakla, što je, čini mi se, prepoznala velika većina zemalja. Duboko vjerujem da će naše izvješće koje smo poslali biti prepoznato i da će EK dati preporuku svim zemljama da je Hrvatska ispunila obveze iz Poglavlja 23', naglasio je ministar.

Međutim, što se sve nalazi u izvješću poslanom u Bruxelles, a što i dalje izaziva kontroverze, nije otkrio. 'Naveli smo što je Hrvatska napravila i što namjerava napraviti u sklopu reformi. U našem izvješću nema imena, nema nikakvih dubinskih podataka koji ostaju vezani uz naše pravosuđe. Mi imamo obvezu uspostave evidencije rezultata borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala te procesuiranja ratnih zločina. Evidenciju imamo, i naša je obveza pokazati je u procesu pregovaranja kako bi se vidjeli rezultati. Pri tome nije bitno koliko smo otišli daleko u pojedinom predmetu ili što se namjerava još napraviti, jer je u tome DORH potpuno neovisan ne samo u odnosu na EU, nego i naš unutarnji sustav', rekao je ministar tijekom boravka u Mađarskoj.