BENEDIKT XVI U ZAGREBU

Hercegovcima zanimljivija reprezentacija od Pape

04.06.2011 u 09:23

Bionic
Reading

Nakon osam godina Papa je opet među Hrvatima, no ta činjenica nije izazvala euforiju među stanovništvom Hercegovine, tradicionalno sklonom Crkvi i katoličkoj vjeri. Doduše, uz ceste i po Ljubuškom nema plakata ni promidžbenih materijala koji pozivaju u Zagreb na susret s papom Benediktom XVI, za razliku od vremena kada se povodom dolaska Ivana Pavla II brojim plakatima pozivalo na druženje i molitvu s njim

'Papa Ivan Pavao bio mi je bliži, bliskiji, imao je toplinu', kaže nam jedna sredovječna Ljubušanka. Kaže da je kod njega osjetila emociju 'za ovaj naš narod'. 'Benedikt jest papa, i mi ga poštujemo, ali nije on kao Ivan Pavao II', pojasnila je. Na doček Pape u Zagreb neće ići, iako je išla na prvi susret s Ivanom Pavlom, 1994.

Vjernici u Ljubuškom aktualnog Papu doživljavaju emotivno distanciranim

Nekoliko starijih žena koje su izašle s mise iz Crkve Sv. Kate u Ljubuškom također neće ići u Zagreb. Rekle su da za ovaj pastoralni pohod nisu zainteresirane. Na pitanje je li im to možda skupo, odnosno je li odlazak u Zagreb velik izdatak u ova recesijska vremena, odmahnule su glavom. 'Za takve događaje uvijek bi se našlo para, to nije upitno', objasnile su.

I doista, novac im za takve stvari ne predstavlja problem, naročito što u gotovo svim župama postoji organizirani odlazak u Zagreb po prihvatljivim cijenama. Usprkos tome, vjernici se nisu odazvali u velikom broju.

Kako većina stanovnika tog zapadnohercegovačkog gradića doživljava aktualnog papu, možda je najbolje oslikao konobar u jednom ljubuškom kafiću, koji je također bio na dočeku Ivana Pavla na Hipodromu: 'Ovaj je Švabo hladan, nije kao prošli, onaj je bio više naš.'

Na povratku iz Hercegovine dočekala nas je stroga kontrola na graničnom prijelazu. Zbog dolaska Pape u Hrvatsku, granična policija kontrolira sve granične prijelaze na ulazu u Hrvatsku i svaki automobil se evidentira. Na prijelazu smo upitali graničnog policajca: 'Idu li Hercegovci na Papu u Zagreb?' 'Više idu u Split na utakmicu', spremno je odgovorio. Dodao je da je velik broj automobila okićenih zastavama i šahovnicama otišao put Splita, na kvalifikacijsku utakmicu nogometnih reprezentacija Hrvatske i Gruzije.

Odnos Hercegovaca prema Papi je neupitan, Hercegovina i dalje 'diše' vrlo katolički, no stječe se dojam da su Hercegovci doživljavali Ivana Pavla vrlo emotivno, kao 'svog papu', dok su prema aktualnom Benediktu emotivno suzdržani i cijene ga isključivo zbog činjenice da je riječ o vrhovnom poglavaru Katoličke crkve.