TADIĆ O PRISTUPANJU EU

'Srbija zaslužuje isti tretman kao Hrvatska'

03.06.2011 u 22:46

Bionic
Reading

Predsjednik Srbije Boris Tadić izjavio je danas da Srbija ne traži ući u EU preko reda, već samo ono što su dobile i druge zemlje poput Hrvatske, koja je dobila i status kandidata i datum početka pregovora o pristupanju, iako tada još nije izručila haškog optuženika Antu Gotovinu, javlja agencija Tanjug pozivajući se na Frankfurter Allgemeine Zeitung

'Mislim da je Srbija zaslužila isti tretman kao i naš susjed Hrvatska kojoj je dodijeljen status kandidata i datum početka pregovora o pristupanju iako tada još nije izručila generala Antu Gotovinu, kojega je tražio Haški tribunal, a koji je kasnije i osuđen', rekao je Tadić, dodajući da Srbija traži 'samo ono što su dobile i druge zemlje - pozitivnu reakciju EU na to da ispunjavamo kriterije'.

Tadić je rekao da se Srbija, nakon uhićenja Karadžića, nadala skorom uhićenju i Mladića, 'jer je za svaki dan koji je prošao bez uhićenja Mladića Srbija morala plaćati visoku političku cijenu'.

'Znali smo da će Srbija imati problem s kredibilitetom sve dok ne pronađe Mladića i izruči ga Haagu. Sada kada smo to učinili mogu reći: konačno je gotovo', rekao je Tadić i dodao da je sada namjera do kraja dovesti i slučaj Gorana Hadžića, posljednjeg optuženog koji je u bijegu.

Odgovarajući na pitanje hoće li neki srbijanski političari snositi posljedice zbog pomaganja u skrivanju Mladića, 'možda čak i bivši premijeri', Tadić je odgovorio da je to moguće, 'ali ne želim ništa prejudicirati', jer 'jasno je da svatko tko je sudjelovao u zaštiti ili skrivanju Mladića morati odgovarati'.