Svijet SREBRENIČKA MAJKA MLADIĆU

'Zaprijetila sam mu prstom, a on mi je pokazao da sam mala kao zrno'

Predstavnice udruga stradalnika rata u BiH u petak su s puno emocija pratile u haškoj sudnici prvo pojavljivanje bivšeg zapovjednika vojske bosanskih Srba Ratka Mladića kojeg Haški sud tereti za zločine počinjene u BiH, a posebno su burno reagirale na njegovu komunikaciju s publikom na sudskoj galeriji kroz staklenu pregradu koja dijeli publiku od sudionika sudskog procesa

Bivši zapovjednik vojske bosanskih Srba Ratko Mladić u petak se na svom prvom pojavljivanju pred Haškim sudom nekoliko puta okretao prema galeriji za posjetitelje, na kojoj su, među inima, sjedile udovice i majke žrtava iz Srebrenice.

U nekoliko navrata Mladić je mahnuo prema publici tako da se mogao steći dojam kao da je nekoga prepoznao. Predstavnice nekoliko udruga iz Bosne i Hercegovine, koje okupljaju obitelji žrtava, nekoliko su puta povikale 'ubojico, krvniče, monstrume', što on nije mogao čuti kroz neprobojno staklo. Također su mu gestama pokazivale što je učinio njihovim sinovima i muževima, na što se on osmjehivao i mahnuo rukom u znak pozdrava, no nejasno je da li je on razumio tko je na galeriji i što mu pokazuju.

Kada Hotić iz Pokreta 'Majke enklave Srebrenica i Žepa' opisala je nakon završetka prvog ročišta kako je tekla ta neverbalna komunikacija. 'Dok sam ga gledala, očekivala sam da će mi se okrenuti i onda me je pogledao. Zaprijetila sam mu prstom i pokazala mu da je on ubio moje jedino dijete i da će za to platiti, a on meni pokazao da sam mala kao zrno. Njegov je smijeh u meni izazvao revolt, ne znam što bih uradila da mi je sada na dohvatu ruke. Ali, ipak, on je zatvoren, lišen slobode, odgovarat će za genocid i ubijanje, zlostavljanje, silovanje, za uništavanje, protjerivanje', rekla je Kada Hotić.

Udovice i majke žrtava iz BiH i ispred sudnice su se verbalno sukobile s jednim muškarcem koji im je nešto dobacivao.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još