OPREZNA VESNA PUSIĆ

'Ako pregovore ne dovršimo do ljeta, uspjet ćemo tek dogodine'

03.06.2011 u 15:23

Bionic
Reading

Vladimir Drobnjak, glavni hrvatski pregovarač, prštao je od optimizma nakon sastanka Nacionalnog odbora za praćenje pregovora s Europskom unijom rekavši da nema ni najmanje sumnje da se ovaj veliki posao približava kraju. Ipak, istaknuo je da je brzina za dovršetak tog posla u europskim rukama

'Mi smo pri samome kraju, možemo reći da smo došli do točke kada je brzina primarno u rukama Europske unije i Europske komisije i mislimo da sada govorimo već o tjednima koji su preostali i s optimizmom gledamo kraj', izjavio je Drobnjak dodavši da još ima nekih tehničkih poslova koje trebamo obaviti. Također je spomenuo da ćemo u ponedjeljak zatvoriti poglavlje o ribarstvu čime će ostati samo četiri otvorena. Za preostala poglavlja, posebno ona najzahtjevnija, Tržišno natjecanje i Pravosuđe i temeljna prava, očekuje da Europska komisija s nekom verzijom nacrta zajedničkog stajališta iziđe roku od tjedan dana.

Na sastanku se raspravljalo i o pismu bivšeg premijera Ive Sanadera koje je uputio iz Salzburga na brojne domaće i strane adrese kao i o 'nestalim' stranicama iz izvješća o Poglavlju 23 koje je poslano u Bruxelles o čemu je tportal prvi izvijestio. Primjedbe su bile kako je ono objavljeno bez dijela koji se odnosi na različite faze u pravosudnom postupanju u predmetima korupcije i ratnih zločina.

'Obavila sam razgovore s ravnateljem USKOK-a Dinkom Cvitanom i DORH-a Mladenom Bajićem koji su mi dali taj dio izvješća na uvid koji nije državna tajna, ali je jedna vrsta dokumenta s kojim se ne komunicira na takav način u javnosti budući da se radi o postupcima koji su u različitim fazama postupanja. Ne govori se o konkretnim postupanjima već je u pitanju samo pregled slučajeva', rekla je predsjednica Nacionalnog odbora za praćenje pregovora s Europskom unijom Vesna Pusić.

Ona se osvrnula i na situaciju oko sve izvjesnijeg monitoringa kojim bi se nadziralo kako Hrvatska provodi reforme na koje se obvezala do ulaska u Europsku uniju.

'Što se tiče monitoringa, raspravlja se među zemljama članicama i po mom iskustvu raspravljat će se do posljednjeg trenutka kao što to obično biva jer je to i političko pitanje vezano uz unutarnju situaciju u tim državama', objasnila je ona i dodala da nitko ne raspravlja o mogućnosti monitoringa nakon ulaska Hrvatske u članstvo, što će po svoj prilici biti 1. srpnja 2013. godine.

Pitanje je, nastavila je, ako će biti monitoringa, u kojem će to biti obliku. 'Po mojem mišljenju to ključno pitanje jedan je oblik podnošenja izvješća ili praćenja kako i u kojoj mjeri ispunjavamo obaveze', poručila je predsjednica Nacionalnog odbora.

Pusić smatra da mi to u prvom redu trebamo raditi zbog sebe, a onda to možemo dati na uvid i institucijama Europske unije ako budu tražile.

Druga je stvar, naglasila je, ako je to vezano s bilo kakvom mogućnosti odgode punopravnog članstva zbog različitih političkih situacija u europskim državama. Svaka zemlja ima instrument ratifikacije i ona smatra da bi to trebao biti dovoljan mehanizam kontrole naše zemlje.

'Ako je to praćenje koje moramo sami raditi, onda je to u redu, ali ako je povezano s nekim drugim dodatnim instrumentima, onda to počinje predstavljati problem', poručila je.

Pusić smatra da je za nas važno koncentrirati se na datum, konac lipnja, za okončanje pregovora jer je po njenom mišljenju previše rizično da to bude u srpnju iako po informacijama koje posjeduje završetak iza ljeta nije opcija ni za EU.

'Iza ljeta će Hrvatska biti u izbornoj kampanji. Zato, ako ne završimo do ljeta, pregovore nećemo završiti do iduće godine u ovo vrijeme, a to je iz mnogo razloga loše za zemlju. Zbog toga je važno da ih završimo prije ljeta jer naše je iskustvo, ako nešto može krenuti krivo, u našem će slučaju sigurno krenuti krivo', zaključila je Vesna Pusić.