EUROPSKA UNIJA

'Ruska zabrana uvoza povrća krši pravila WTO-a'

03.06.2011 u 14:30

Bionic
Reading

Šef Delegacije Europske unije u Moskvi Fernando Valenzuela izjavio je u petak da ruska zabrana uvoza sirovog povrća iz EU-a nije opravdana te da je u suprotnosti s pravilima Svjetske trgovinske organizacije (WTO)

'Nema dovoljno znanstvene osnove koja bi opravdala zabranu', rekao je Valenzuela.

Rusija je uvela tu zabranu pošto je optužila Bruxelles da nije pružio dovoljno informacija o smrtonosnoj epidemiji izazvanoj novim sojem bakterije E. coli.

Valenzuela je ponovio poziv EU-a na ukidanje zabrane uvedene u četvrtak i rekao je kako se nada da će ta situacija biti riješena u roku od nekoliko dana. Također je kazao kako je iznenađen što je Rusija uvela ovu zabranu, koja je u suprotnosti s pravilima WTO-a u vrijeme dok pokušava postati članicom te organizacije.

'Namjera je Rusije, koju u potpunosti podržavamo, da se pridruži WTO-u i to možda ove godine', rekao je Valenzuela na konferenciji za novinare.

'Rusija bi već trebala dragovoljno i u potpunosti provoditi pravila (WTO-a). Nema smisla čekati do posljednjeg dana da se to učini.'

Europska komisija smatra da je potez Moskve nesrazmjeran.

Više od 1500 ljudi u Europi zaraženo je EHEC-om, bakterijom koja izaziva potencijalno smrtonosni hemolitičko-uremijski sindrom (HUC). Sedamnaest ljudi, 16 u Njemačkoj i jedna osoba u Švedskoj, dosad je umrlo.