U LJUBLJANI

Rompuy optimist glede skorog završetka pregovora s Hrvatskom

03.06.2011 u 14:24

Bionic
Reading

Predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy izrazio je u petak u Ljubljani zadovoljstvo napretkom pristupnih pregovora Hrvatske s Europskom unijom te rekao kako smatra da su pregovori pri kraju

Hrvatski pristupni pregovori i njihov očekivani završetak bili su jedna od tema razgovora slovenskog premijera Boruta Pahora i Rompuya koji je u Sloveniju došao kako bi izrazio potporu Pahoru pred nedjeljni referendum o mirovinskoj reformi.

Nakon susreta s Pahorom na zajedničkoj konferenciji za novinare Van Rompuy je rekao da je Hrvatska u pregovorima s Europskom unijom zadnjih mjeseci napravila velik napredak, te da je optimist u pogledu završetka pregovora jer Europska unija uvijek ustraje da se države koje žele ući u integraciju ocjenjuju prema svojim postignućima.

'Europska komisija još treba svoju konačnu ocjenu o hrvatskom ispunjavanju mjerila za članstvo, ali ja sam optimist i mislim da je završetak pregovora blizu', rekao je Rompuy.

Dodao je da je pohvalno što je Slovenija potvrdila Arbitražni sporazum s Hrvatskom i tako omogućila nastavak i skorašnji završetak pregovora Hrvatske s EU-om.

Pahor je naglasio da je Arbitražni sporazum bio koristan i za Sloveniju i za Hrvatsku i da se Slovenija zauzima za što skorije zaključivanje pristupnih pregovora Hrvatske s EU-om.

'Slovenija ocjenjuje da Hrvatska ispunjava mjerila za završetak pregovora. Želimo da se ti pregovori zaključe što je prije moguće, u lipnju ili najkasnije u srpnju', rekao je Pahor.

Rompuy je na novinarsko pitanje koliko je Srbija bliže članstvu nakon uhićenja i predaje Ratka Mladića Haškom sudu rekao da je to bio 'vrlo važan korak' Srbije, načinjen 'u pravom smjeru'. No pojasnio je da se sada raspravlja o tome da se Srbiji dade status kandidatkinje te da će ta država na putu prema Europskoj uniji morati ispuniti i sva druga mjerila i zahtjeve koji se postavljaju pred zemljama koje žele ući u Uniju.