'OBAMA IZNEVJERIO AMERIKU'

Mitt Romney ušao u predsjedničku utrku u SAD-u

03.06.2011 u 09:50

Bionic
Reading

Bivši guverner američke savezne države Massachusetts, Mitt Romney, u četvrtak je službeno objavio početak svoje druge kampanje za republikansku predsjedničku nominaciju, oštro kritizirajući predsjednika Baracka Obamu da je 'iznevjerio Ameriku'

Romney je svoju kandidaturu za predsjedničku nominaciju objavio na farmi Bittersweet u Strathamu, u državi New Hampshire, koja po tradiciji prva održava stranačke predizbore.

Romney, koji slovi kao favorit u početnoj fazi utrke za nominaciju, usredotočio se na kritiku Obame i njegova vođenja gospodarstva, opisujući ga kao razočaravajuće i opasno. 'Mi smo samo nekoliko centimetara udaljeni od istupanja iz slobodnog tržišnog gospodarstva', upozorio je.

Bivši guverner u svom je uvodnom govoru kampanje upozoravao na opasnosti od velike vlade i nacionalnog duga, koji je premašio 14.000 milijardi dolara. Obećao je da će kao predsjednik opozvati Obamin zakon o reformi zdravstva, ograničiti saveznu potrošnju na najviše 20 posto bruto nacionalnog proizvoda (BDP) i uravnotežiti proračun.

Romneyeva podnevna objava kampanje privukla je pristojan, ali ne prevelik broj pristaša koji su pljeskali nekim njegovim izjavama i s negodovanjem popratili spominjanje Obame, navodi list USA Today u online izdanju.

U ispitivanjima raspoloženja republikanskih birača, Romney dobija od 15 do 18 posto potpore, dok većina njegovih kandidata ima jednoznamenkastu podršku.

'Romney ima novac, poruku usredotočenu na gospodarstvo i dobro podmazan stroj. No njegova je letvica vrlo krhka, a on je ranjiv. On je tip koji pripada poretku u okruženju koje je protiv poretka', ocijenio je Mark McKinnon, koji je bio strateg kampanje bivšeg predsjednika Georgea W. Busha.

Romney (64), je poslovni čovjek i republikanski političar koji je od 2003. do 2007. bio guverner Massachusettsa, a u prošlom ciklusu američkih predsjedničkih izbora 2008. bio je jedan od dvojice najozbiljnijih kandidata za nominaciju, koju je na kraju osvojio senator John McCain, poražen na izborima od Baracka Obame.

Pored mormonske vjere, najveća slabost koju mu pripisuju je uvođenje univerzalnog zdravstvenog osiguranje u Massachusettsu dok je bio guverner. Upravo je univerzalno zdravstveno osiguranje glavni motiv Obamine reforme zdravstva, čije će ukidanje biti obvezno predizborno obećanje svih republikanskih kandidata.