ZBOG ŠIRENJA MRŽNJE

Srbija zabranila Nacionalni stroj

02.06.2011 u 22:36

Bionic
Reading

Srbijanski Ustavni sud u četvrtak je donio odluku kojom se organizaciji Nacionalni stroj zabranjuje djelovanje, promoviranje i širenje svojih programskih ciljeva i ideja jer je, kako je obrazloženo, riječ o tajnom udruženju osnovanom radi ostvarivanja ciljeva zabranjenih ustavom – kršenja zajamčenih ljudskih i manjinskih prava i izazivanja rasne i nacionalne mržnje

Srbijanska ministrica pravosuđa Snežana Malović izjavila je da "odluka Ustavnog suda da zabrani djelovanje neonacističke organizacije 'Nacionalni stroj' ima posebnu težinu i jasna je poruka da Srbija neće tolerirati organizacije koje svojim djelovanjem propagiraju rasnu, vjersku i nacionalnu mržnju i netrpeljivost".

Organizacija Nacionalni stroj široj javnosti poznata je po njezinom vođi Goranu Davidoviću, zvanom Fuehrer, koji je krajem travnja 2010. godine iz Njemačke izručen Srbiji, odakle je prethodno pobjegao kako bi izbjegao jednogodišnju zatvorsku kaznu na koju je osuđen zbog izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje i netrpeljivosti.

Na kaznu zatvora pravomoćno je osuđen jer je krajem 2005. sa svojom skupinom prekinuo antifašističku tribinu na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu te su vrijeđali i fizički napali sudionike skupa.