RUSIJA ZABRANILA UVOZ

Zapatero: Španjolski proizvodi izvan svake sumnje

02.06.2011 u 12:51

Bionic
Reading

Više nema ni najmanje naznake o upletenosti španjolskih proizvoda u epidemiju smrtonosnom enterohemoragijskom bakterijom E. coli (EHEC) u Europi, kazao je u četvrtak španjolski premijer Jose Luis Rodriguez Zapatero. Rusija je u četvrtak zabranila uvoz sirovog povrća iz Europske unije zbog straha od epidemije bakterijom E.coli od koje je već umrlo sedamnaest ljudi, a Europska je komisija odmah zatražila objašnjenje Moskve o toj odluci

'Jučer se jasno pokazalo da, prema analizama koje je provela španjolska agencija za prehrambenu sigurnost, nema ni najmanje naznake da porijeklo te teške zaraze dolazi iz nekog španjolskog proizvoda', izjavio je Zapatero u intervjuu na državnom radiju.

Zapatero je najavio da će njegova zemlja tražiti odštetu za štetu koju je pretrpjela njezina poljoprivreda. 'Volio bih jasnu reakciju Europske komisije, posebice u objašnjavanju koja su pravila igre u Europskoj uniji u ovakvim slučajevima', kazao je Zapatero, nakon što je nekoliko europskih zemalja zbog lažne uzbune prestalo kupovati španjolsko voće i povrće.

'Sad je pred nama zadatak, vrlo ambiciozan, vratiti što je brže moguće dobar ugled i tržište za sve španjolske proizvode', naglasio je.

Rusija je u četvrtak zabranila uvoz sirovog povrća iz Europske unije zbog straha od epidemije bakterijom E.coli od koje je već umrlo sedamnaest ljudi, a Europska je komisija odmah zatražila objašnjenje Moskve o toj odluci, javljaju agencije.

Više od 1.500 ljudi u Europi zaraženo je EHEC-om, bakterijom koja izaziva potencijalno smrtonosni hemolitičko-uremijski sindrom (HUC). Sedamnaest ljudi, 16 u Njemačkoj i jedna osoba u Švedskoj, dosad je umrlo.

'Zabrana uvoza svježeg povrća iz europskih zemalja stupa na snagu od jutros', rekao je čelnik ruske agencije za zaštitu potrošača Genadij Oniščenko kojeg citira agencija Interfax.

Rusija je već ranije zabranila uvoz povrća iz Njemačke i Španjolske.

Oniščenko je kazao da je njegova agencija izdala zabranu ruskim graničnim službama te također odredila da se svježe povrće iz EU-a ukloni s polica u prodavaonicama. Upozorio je Ruse da budu na oprezu i da jedu povrće uzgojeno u njihovoj zemlji.

'Uveli smo zabranu jer situacija još nije pod kontrolom. Izvori zaraze i čimbenici širenja nisu ustanovljeni', rekao je, dodajući da se 'situacija jako pogoršala posljednjih dana' te da je Moskva primorana poduzeti te iznimno nepopularne mjere.

Europska komisija kazala je da su ruske mjere 'neproporcionalne', piše agencija France presse. 'Komisija će se obratiti ruski vlastima kako bi zatražila pojašnjenja', rekao je glasnogovornik EK-a za pitanja javnog zdravlja Frederic Vincent

Svake se godine u Rusiju izveze europskih poljoprivrednih proizvoda u vrijednosti između tri i četiri milijarde eura, naglasio je.