IGROKAZ PRED TUŽITELJSTVOM

'Ja sam general Mladić, želim znati tko ste vi?'

Bionic
Reading

'Ja sam general Ratko Mladić, želim znati tko ste vi, ljudi', ponavljao je bivši general Vojske Republike Srpske u hangaru zračne luke želeći na taj način da sebi i procesu izručenja dati na značaju. Tajništvo Haškog suda imenovalo je srbijanskog odvjetnika Aleksandra Aleksića za pravnog zastupnika Ratka Mladića na prvom pojavljivanju pred sudskim vijećem u petak, kada će se Mladić izjasniti o optužnici koja ga tereti za genocid i najteže ratne zločine, objavio je u četvrtak Haški sud

U odluci koju je potpisao zamjenik sudskog tajnika Ken Roberts kaže se da će Aleksić zastupati Mladića na prvom pojavljivanju pred sudskim vijećem u petak i u drugim situacijama sve dok se ne imenuje stalni odvjetnik.

Bivši zapovjednik vojske bosanskih Srba Ratko Mladić pojavit će se u petak prije podne u sudnici Haškog suda kako bi se izjasnio osjeća li se krivim po točkama optužnice koje mu se stavljaju na teret.

Mladić je uhićen 26. svibnja nakon 16 godina bijega, a u utorak navečer izručen je i smješten u pritvorsku jedinicu u Sheveningenu.

Protiv Ratka Mladića, bivšeg zapovjednika vojske bosanskih Srba, prva haška optužnica podignuta je 25. srpnja 1995. godine za zločine u BiH, a nakon toga i za genocid u Srebrenici.

Tužiteljstvo Haškog suda Mladiću stavlja na teret da je zajedno s Radovanom Karadžićem bio na čelu udruženog zločinačkog pothvata čiji je cilj bio trajno uklanjanje Bošnjaka i Hrvata s teritorija BiH za koje su bosanski Srbi tvrdili da je njihov.

Hrvatsko je pravosuđe provelo više postupaka za ratne zločine protiv Mladića koji je u vrijeme rata u Hrvatskoj bio načelnik štaba 9. korpusa JNA u Kninu. Županijski sud u Šibeniku osudio ga je na 20 godina zbog napada na Kijevo 1991. godine, a teretilo ga se i za napade na civilne ciljeve na priobalnim područjima uključujući općine Šibenik i Zadar te raketiranje Požege s područja BiH, kao i za zapovijed za rušenje brane i hidroelektrane Peruča.

Kako prenosi Jutarnji list, po dolasku na zračnu luku u Rotterdamu, gdje su ga dočekali predstavnici Suda, među kojima i liječnik, konzul Srbije u Haagu Marko Brkić i veleposlanica BiH u Nizozemskoj Miranda Sidran-Kamišalić, Mladić je često isticao da je on general.

'Ja sam general Ratko Mladić, želim znati tko ste vi, ljudi', ponavljao je bivši general Vojske Republike Srpske u hangaru zračne luke želeći na taj način da sebi i procesu izručenja dati na značaju.

Novosti navode da je na sebi imao maslinastozeleno odijelo, košulju i nekoliko brojeva veće hlače koje je držao izlizani kožni remen. I službene je posjete suca, tužitelja te odvjetnika obavljao u uniformi. Na glavi je stalno nosio kapu koju bi maknuo samo u znak poštovanja kada bi netko ušao u prostoriju. Često je navodio da je on general i da 'može bez kape pred ljude'.