ODBOR ZA ZAŠTITU NOVINARA:

U Iraku i dalje najveći broj neriješnih ubojstava novinara

01.06.2011 u 18:44

Bionic
Reading

Irak i dalje drži neslavni rekord po broju neriješenih ubojstava novinara, objavio je u srijedu Odbor za zaštitu novinara (CPJ)

To je već četvrta uzastopna godina u kojoj Irak zauzima prvo mjesto na popisu koji izrađuje ta organizacija sa sjedištem u New Yorku kako bi ukazala na zemlje u kojima su novinari mete napada, a vlasti ne žele ili ne mogu pronaći počinitelje zločina.

Popis, nazvan 'indeksom nekažnjenosti' računa se brojem neriješenih ubojstava novinara u odnosu na milijun stanovnika pa CPJ ističe da se u 2010. stanje u trima zemljama na čelu popisa - Iraku, Somaliji i Filipinima - 'nije poboljšalo, već se i pogoršalo'.

Na popisu je 13 zemalja u kojima je između 2001. i 2010. zabilježeno najmanje pet neriješenih ubojstava novinara.

Od uspostave indeksa 2008. na čelu je Irak s 92 slučaja, što znači da na milijun stanovnika dolazi čak 2921 neriješeno ubojstvo novinara.

U Somaliji je neriješeno deset ubojstava novinara, što je svrstava na drugo mjesto popisa, s indeksom od 1099 neriješenih slučajeva na milijun stanovnika. Na Filipinima 56 neriješenih slučajeva znači da na svaki milijun stanovnika dolazi 609 neriješenih ubojstava novinara.

Na popisu su još Šri Lanka, Kolumbija, Afganistan, Nepal, Meksiko, Rusija, Pakistan, Bangladeš, Brazil i Indija, pri čemu CPJ ističe da se stanje oko neriješenih ubojstava novinara pogoršava u Meksiku, a poboljšava u Kolumbiji.

Posljednji primjer neriješenog ubojstva novinara zabilježen je u Pakistanu, gdje je Sjed Salim Šahzad (40) u nedjelju otet u Islamabadu, a tijelo mu je u utorak pronađeno na istoku zemlje.

Policijska istraga pokazala je da je dopisnik talijanske novinske agencije Adnkronos i voditelj pakistanskog dopisništva portala Asia Times Online mučen i pretučen na smrt. Policija zasad ne otkriva u kojem pravcu ide istraga, ali je Šahzad posljednji put u petak pisao o mogućim vezama između al-Kaide i 'elemenata izvan kontrole' unutar pakistanske vojske. Nedavno se Šahzad organizacijama za zaštitu ljudskih prava žalio na prijetnje koje mu se upućuju iz moćnih vojnih obavještajnih službi.

Pakistanski ministar unutarnjih poslova Rehman Malik objavio je kako je naredio da se provede istraga i ponudio nagradu u protuvrijednosti od oko 20 tisuća eura za informacije o tom slučaju.