VRAĆA SE U NORMALU

Bahrein ukinuo izvanredno stanje

01.06.2011 u 14:19

Bionic
Reading

Bahrein je ukinuo izvanredno stanje u srijedu u nadi da će to biti znak turistima i poslovnim ljudima da se život vraća u normalu, ali oporba strahuje da će se represija nastaviti

U srijedu su ulice glavnoga grada Maname bile mirne, a vojni logor postavljen pored velikog kružnog toka gdje su se okupljali prosvjednici sveden je na nekoliko oklopnih vozila. Kralj Hamad bin Isa al-Kalifa, čija sunitska obitelj vlada većinskim šijitskim stanovništvom, ponudio je dijalog o reformi u svom govoru u utorak.

Dok je on držao govor vojni tužitelji pozvali su na ispitivanje četiri člana glavne oporbene stranke Wefak, uključujući i njezinog čelnika. Pušteni su nakon nekoliko sati. Budući da je izvanredno stanje završeno, vojni tužitelji više ne mogu ispitivati civile, ali će vojni sudovi ipak saslušati još nekoliko slučajeva pokrenutih u vrijeme izvanrednog stanja.

Izvanredno stanje je bilo uvedeno 15. ožujka zbog žestokih uličnih prosvjeda predvođenih šijitima, koji čine dvije trećine muslimanskog stanovništva, a koji se osjećaju diskriminiranim u odnosu na vladajuće sunite.

Vlasti posebice žele vratiti utrku Formule 1. Taj prestižni događaj, koji se trebao održati u ožujku u Bahreinu, otkazan je zbog nemira koji su izbili u veljači kada su prodemokratski prosvjednici, potaknuti pobunama u Egiptu i Tunisu, izašli na ulice.