BAKANALIJE UN-OVIH VOJNIKA

Mladićevo uhićenje budi sramotne uspomene Nizozemaca

01.06.2011 u 10:58

Bionic
Reading

Izručenje Ratka Mladića Nizozemskoj zbog optužbi za genocid ima posebno značenje za Nizozemce zbog njihove uloge, neki bi rekli sudjelovanja, u masakru u Srebrenici. Njegovo uhićenje izazvalo je kolektivno olakšanje. No, za neke je ponovno otvorilo tamnu stranicu nizozemske povijesti, piše BBC

Više od bilo koje druge nacije, Nizozemska, čije mirovne snage nisu zaštitile muslimanske izbjeglice u Srebrenici, a morale su, bila je uzrujana zbog Mladićevog uhićenja.

Nizozemski ministar vanjskih poslova Uri Rosenthal nazvao je vijest o uhićenju Ratka Mladića 'sretnom i povijesnom'. Rekao je da ono predstavlja 'zadovoljstvo' i za obitelji žrtava i za nizozemski bataljun UN-ovih vojnika koji se pokazao nesposobnim stanovništvu u Srebrenici pružiti sigurno utočište.

Više od 7.000 muškaraca i dječaka ubijeno je u Srebrenici.

'I nizozemske trupe su pretrpjele puno toga', dodao je Rosenthal tijekom TV-rasprave, misleći pritom na bolesti od kojih su oboljeli mnogi ratni veterani.

Masovna grobnica pronađena je 1996. u Srebrenici. U njoj su bila tijela više od 7.000 muslimanskih dječaka i muškaraca ubijenih u Srebrenici.

Mladićevim uhićenjem ublažena je kolektivna trauma Nizozemaca uzrokovana neuspjehom nizozemskog bataljuna. No suđenje Mladiću neće 'zatvoriti knjigu o Srebrenici'.

Potpredsjednik nizozemske vlade Maxime Verhagen, koji je blokirao ulazak Srbije u EU dok god je general Mladić na slobodi, preko Twittera je poručio: 'Nizozemci mogu biti ponosni na naše inzistiranje da Mladić budu priveden u Haag', prenosi BBC.

Mediji ulogu nizozemskog bataljuna prikazuju u znatno blažem svjetlu.

Anne Mulder, član Donjeg doma i bivši pripadnik nizozemskog bataljuna, opisao je kako ga je mučio osjećaj nemoći.

21. srpnja 1995, 10 dana nakon pada enklave, shvatio je da imao priliku pucati na Mladić:
'Imao sam oružje u krilu. Gledajući unatrag, shvatili smo da smo svi bili naoružani, a on je stajao pred nama.'

Njegova memorija suprotna je snimkama koje svjedoče o tim trenucima, pokazujući vesela lica generala Mladića koji uručuje darove nizozemskom zapovjedniku Thomu Karremansu.

'Je li to za moju ženu?' upitao je nasmijani Karremans kad mu je Mladić uručio svjetiljku. Po drugi put u deset dana on i general Mladić nazdravili su za mir.

Nakon njegova dolaska u Zagreb, nizozemski zapovjednik je govorio novinarima o svom 'kolegi' generalu Mladiću.

'Gledajući iz srpske perspektive, zauzimanje Srebrenice bilo je ispravna vojna operacija', kazao je Karremans. Odbio je Mladića zvati ratnim zločincem.

No nizozemski izvještaji o Mladićevom uhićenju ne bave se takvim trenucima. Sada kada je 'pravi negativac' uhvaćen, bolni aspekti nizozemskog bataljuna jedva da se razmatraju.

Izgleda da se nitko ne želi prisjetiti, na primjer, slika intenzivnog gađenja koje su mnogi vojnici nizozemskog bataljuna imali prema izbjeglicama koje su trebali štititi niti činjenice da su se nizozemske postrojbe predale bez najmanjeg otpora.

Kada je enklava pala, 25.000 izbjeglica naguralo se oko nizozemskih jedinica, a nizozemski vojnici u panici su počeli bježati.

Nisu dopustili 18-godišnjem bratu UN-ovog prevoditelja da prođe. Kasnije je su ga Mladićevi vojnici ubili zajedno s ocem i majkom, piše BBC.

Službena nizozemska istraga koju je 2002. proveo NIOD, Institut za ratne studije, holokaust i genocid, zaključila je da nizozemski bataljun nije mogao spriječiti pad Srebrenice, da zahtjev za zračni udar nije došao na vrijeme i da su neke jedinice pružile žestok otpor.

Izvješće je bilo kritično prema zapovjedniku Karremansu jer 'nije obavijestio svoje nadređene o ljudskoj tragediji kojoj je svjedočio njegov bataljun'.

Nakon povratka u Nizozemsku, taj isti čovjek je paradirao u kabrioletu Cadillac, a kasnije je promaknut i u pukovnika.

Odmah nakon objave službenih zaključaka istrage u travnju 2002, nizozemska vlada podnijela je ostavku, preuzimajući odgovornost za ono što se dogodilo, ali ne i 'krivnju', piše BBC.

Nizozemska vlada bila je oštra u nastojanju da se bivši čelnik bosanskih Srba Radovan Karadžić (uhvaćen i poslan u Haag 2008) i general Mladić dovedu pred lice pravde.

Tijekom TV debate u četvrtak, gotovo 16 godina nakon pokolja u Srebrenici, Karremans je opisao Mladića kao 'tvrdolinijaša s kojim se nije moglo pregovarati'.

Upitan smatra li ga odgovornim za smrt tolikih ljudi, rekao je: 'Apsolutno da.'

Dok je govorio, televizija je puštala snimke njegove zdravice s Mladićem.

'Ja sam pijanist, nemojte pucati u pijanista', govorio je Karremans Mladiću, koji mu je na to rekao: 'Ti si loš pijanist.'

Nizozemski bataljun u Srebrenici