ČOVJEK ZA TEŠKA VREMENA

Obama imenovao Brysona novim ministrom trgovine

01.06.2011 u 09:55

Bionic
Reading

Američki predsjednik Barack Obama u utorak je objavio imenovanje Johna Brysona, bivši izvršnog direktora tvrtke Edison International (EIX), za sljedećeg američkog ministra trgovine

Bryson 'savjetuje poduzeća diljem svijeta, kao poslovni čelnik koji razumije što je potrebno za inovacije, za stvaranje radnih mjesta i kako se ustraje kroz teška vremena', kazao je Obama u izjavi za novinare u Bijeloj kući.

'Bryson će nam pomoći da ostvarimo takvu vrst rasta, prosperiteta i otvaranja novih radnih mjesta ovdje u Americi što svi mi želimo', dodao je Obama, kako prenosi MSNBC News.

Ako njegovo imenovanje potvrdi Senat, Bryson (67) će zamijeniti ministra Garya Lockea, kojeg je Obama imenovao za američkog veleposlanika u Kini.

Bryson će preuzeti ministarstvo koje igra glavnu ulogu u ispunjavanju Obamina cilja udvostručenja godišnjeg američkog izvoza na 3140 milijardi dolara do kraja 2014., sa 1570 milijardi dolara u 2009., prema ekonomskom izvješću američkog predsjednika Kongresu.

Obama je rekao da je razvoj industrije čistih i obnovljivih izvora energije u SAD-u ključ za zadržavanje zemlje konkurentnom u globalnom gospodarstvu i povećanje izvoza. Bryson, kojeg je Obama nazvao 'žestokim zagovornikom alternativne energije', trebao bi imati ključnu ulogu u ispunjavanju tog prioriteta.