JUŽNOAFRIČKI PREDSJEDNIK ZUMA:

'Gadafi odbija napustiti Libiju'

31.05.2011 u 21:44

Bionic
Reading

Libijski čelnik Moamer Gadafi odbija napustiti Libiju, objavio je južnoafrički predsjednik Jacob Zuma u utorak nakon posjeta Tripoliju gdje je pokušao na ostavku privoljeti libijskog vođu suočenog s pobunom i zračnim napadima NATO-a, ali i nestašicama koje prijete postati "vremenska bomba".

Libijska i južnoafrička televizija prenijele su raniju Zuminu izjavu da je pukovnik Gadafi "voljan prihvatiti mirovne smjernice" Afričke unije, počevši s prekidom vatre sviju i prekidom NATO-ovih bombardiranja. Razgovori Zume i Gadafija u Tripoliju nisu donijeli prekretnicu.

"Pukovnik Gadafi pozvao je na prekid bombardiranja kako bi se omogućio libijski dijalog" te je "istaknuo da nije spreman napustiti zemlju, unatoč teškoćama", priopćio je ured južnoafričkog predsjednika.

Zuma je zabrinut i za osobnu sigurnost libijskog vođe jer je NATO u operaciji zračnih napada na Libiju tukao kompleks Bab Al-Azizija i druge lokacije kojima se koriste Gadafi i njegova obitelj.

Libijski sukob ušao je u četvrti mjesec i u slijepoj je ulici jer pobunjenici nisu dovoljno snažni da svrgnu režim u Tripoliju, a Gadafi ne pokazuje spremnost popustiti.

Pobunjenike Gadafi naziva kriminalnim skupinama, a NATO-ovu operaciju kolonijalnom agresijom kojom se Zapad želi domoći zaliha libijske nafte.

Zapadne sile očekuju da će vođa odustati oslabljen zračnim napadima, odlaskom suradnika i visokih vojnih časnika koji ga sve češće napuštaju te zbog nestašica.

"Hrana i lijekovi nalik su vremenskoj bombi", upozorio je UN-ov koordinator za Libiju Panos Moumtzis. Dodao je da zasad nema "gladi ni pothranjenosti. No ako sukob potraje i zalihe hrane se potroše pitanje je tjedna kada će zemlja ući u kritično stanje".