TREĆI OD ČEČENSKE BRAĆE

Uhićen ubojica Ane Politkovskaje

31.05.2011 u 15:23

Bionic
Reading

Istražni komitet danas je potvrdio da je u Čečeniji uhićen Rustam Mahmudov, ubojica ruske novinarke Ane Politkovskaje

Komsomolskaja pravda piše da je Mahmudov uhićen u velikoj specijalnoj operaciji u Čečeniji, u domu svojih roditelja. Uskoro bi trebao biti transferiran u Moskvu.

'To što je uhićen izvršitelj atentata ne znači da je slučaj riješen', izjavila je Ana Stavickaja, odvjetnica koja zastupa interese djece ubijene novinarke.

Do današnjeg dana nije poznato tko je naručio umorstvo poznate i nagrađivane izvjestiteljice s Kavkaza, koja je posljednjih godina živjela u Moskvi i radila za Novaju gazetu. Uhićeno je četvero osumnjičenih. Sudilo se - što u prisutnosti, što u odsutnosti - bivšem policajcu Sergeju Hadžikurbanovu i trojici braće Mahmudova (Rustam je, prema istrazi, bio taj koji je u listopadu 2006. ustrijelio Politkovskaju blizu njenog stana u centru Moskve). Hadžikurbanov je navodno organizirao ubojstvo, i to samo dva tjedna nakon što je pušten na slobodu iz moskovskog zatvora Butirka.

Godine 2009. porota je proglasila optužene nevinima, no Vrhovni sud je poništio odluku i naredio novu istragu.

Ruski istražitelji su prijašnjih godina tvrdili da je Mahmudov mogao prebjeći u Belgiju.

Ubojstvo Ane Politkovskaje silno je odjeknulo na zapadu, a mnogi ga povezuju s Vladimirom Putinom, jer je Politkovskaja izvještavala o ratu u Čečeniji, i činila to žestoko kompromitirajući Putinovu ulogu. No neki njeni kolege iz Novaje gazete tvrde da je teza po kojoj iza ubojstva stoji Putin potpuna besmislica i informativna simplifikacija 'tipična za zapadno izvještavanje o događanjima u Rusiji'.