ŠPANJOLSKI EL PAIS

Brammertz: Suđenje Mladiću otvara mogućnost pomirenja u Bosni

31.05.2011 u 14:06

Bionic
Reading

U razgovoru za španjolski dnevni list El País, glavni tužitelj Haškog suda Serge Brammertz kaže da je pogrešno misliti samo na teret prošlosti jer suđenje Ratku Mladiću otvara mogućnost snažnom procesu pomirenja u Bosni

Na pitanje što je pomislio kada je čuo vijest da je uhićen Mladić, Brammertz kaže da se tada nalazio u Hrvatskoj (na konferenciji na Brijunima) i da je najprije pomislio na majke iz Srebrenice, odnosno da će početi važan proces u ime tisuća žrtava rata u Bosni.

Zamoljen da komentira navode Mladićeva odvjetnika koji kaže da njegov branjenik neće izdržati suđenje, odnosno da odgovori na pitanje kako će se izbjeći slučaj Miloševića, procesuiran 2001, a koji je umro u zatvoru 2006. bez presude, haški tužitelj odgovara da trenutno analiziraju sve moguće strategije i da će pokušati maksimalno ubrzati suđenje.

Brammertz je kazao da je Beograd ovim uhićenjem 'napravio dobar posao' te je dodao da, ako je njegov izvještaj o suradnji srpskih vlasti s Haškim sudom utjecao na akciju uhićenja, još je više učinio međunarodni pritisak na Srbiju.