NJEMAČKI ISTRAŽIVAČI

Osmišljen brzinski test za otkrivanje E.coli

31.05.2011 u 13:11

Bionic
Reading

Istraživači s njemačkog Sveučilišta u Muensteru izvijestili su da su osmislili brzinski test za otkrivanje pogubne bakterije Escherichie coli koja je u Njemačkoj već odnijela 14 života

'Zahvaljujući biomolekulskom postupku moguće je za nekoliko sati utvrditi posebne značajke patogenog agensa na temelju vrlo malih količina enterohemoragijske bakterije Escherichie coli (EHEC)', ističe u priopćenju sveučilište u Muensteru.

Voditelj znanstvenog tima koji je osmislio pretragu, profesor Helge Karch, kasnije će utorak održati tiskovnu konferenciju.

Njemačke vlasti, suočene s najvećom epidemijom EHEC-a dosad, strahuju da će se ona širiti idućih tjedana zbog inkubacije koja može iznositi do sedam dana.

U Njemačkoj je od krvarenja uzrokovanog bakterijom već umrlo 14 osoba, priopćile su mjesne vlasti.

Epidemija je poprimila neviđene razmjere. 'Takva brzina širenja još nije viđena. Obično bilježimo oko 1.000 slučajeva na godinu, a mi imamo 1.200 oboljelih u 10 dana', rekao je Jan Galle, direktor nefrološke klinike u Luedenscheidu.

Institut Roberta Kocha, zadužen za sanitarni nadzor, upozorava da su 'mogući novi smrtni ishodi'. Od najopasnije posljedice zaraze, razvoja hemolitičko-uremijskog sindroma (HUS), trenutno se u Njemačkoj liječe 352 osobe.