NIZOZEMSKA, BELGIJA, FRANCUSKA

Serija eksplozija u dućanima IKEA-e

31.05.2011 u 11:09

Bionic
Reading

Eksplozivne naprave manje snage i iste konstrukcije eksplodirale su u ponedjeljak u IKEA-inim trgovinama u Belgiji, Nizozemskoj i na sjeveru Francuske, objavilo je državno tužiteljstvo u belgijskom gradu Gentu

Po riječima glasnogovornice tužiteljstva An Schoonjas, stil terorističkog čina sličan je u sva tri slučaja - u Gentu, Eindhovenu i Lilleu. 'Primili smo informaciju po kojoj su se eksplozije svugdje dogodile na isti način. Eksplodirali su skriveni satni mehanizmi', rekla je Schoonjas.

Sve su eksplozije bile manje snage i nisu uzrokovale štetu te nitko nije ozlijeđen, dodala je. IKEA-ino glasnogovorništvo tvrdi da nisu dobivali prijetnje prije anonimnog upozorenja da će bomba eksplodirati u ponedjeljak u 19.30 u dućanu u Eindhovenu. No 2009. godine bili su meta sličnog čina. Tada je također evakuirana zgrada, bombe nije bilo, a Radio Netherlands podsjeća da je tom prilikom bila uhićena jedna žena. IKEA-ino vodstvo ne isključuje napade na druge trgovine te švedske kompanije u Nizozemskoj.

U Gentu su jedan zaposlenik trgovine i zaštitar rekli da nakon eksplozije imaju problema sa sluhom. U IKEA-inoj trgovini u tome gradu u ponedjeljak predvečer odjeknule su dvije, gotovo istodobne eksplozije. 'Dva satna mehanizma bila su skrivena ispod paleta u trgovini i daljinski su aktivirana', kazala je glasnogovornica. Trgovina je odmah evakuirana.

'U vezi smo s pravosudnim vlastima u Eindhovenu i Lilleu i utvrđujemo postoji li veza između ova tri slučaja', istaknula je Schoonjas. Belgijska i nizozemska policija već surađuju u nastojanjima da se otkriju počinitelji.

Snimke s mjesta eksplozije u Eindhovenu