Svijet NEVINE ŽRTVE

NATO se ispričao za smrt afganistanskih civila

Snage NATO-a u Afganistanu ispričale su se u ponedjeljak za smrt devet civila u subotnjem zračnom udaru na jugu zemlje, iako afganistanske vlasti govore da je poginulih bilo 14

'U ime koalicije, zapovjednika ISAF-a generala Davida Petraeusa, primite iskrene isprike za devet civila ubijenih u incidentu u okrugu Novzadu, u pokrajini Helmandu', kazao je u priopćenju američki general John Toolan, zapovjednik područja jug-zapad.

'Koalicija ozbiljno shvaća svaku smrt ili ranjavanje civila. Izbjegavanja civilnih žrtava naš je glavni prioritet', tvrdi general Toolan.

Ophodnja američkih marinaca u pokrajini Helmandu našla se u subotu pod talibanskim napadom, pa su američki vojnici zatražili zračnu potporu. Helikopteri NATO-a, pozvani kao pojačanje, otvorili su vatru na kompleks u kojem je pet pobunjenika zauzelo položaje i odakle su nastavljali pucati, po generalovim riječima.

'Nažalost, kasnije smo otkrili da se u kompleksu koji su namjerno zauzeli pobunjenici stanovali i nevini civili', nastavio je general Toolan.

Po podacima pokrajinskih vlasti, dvanaestero djece i dvije žene, ubijeno je raketama ispaljenim na dvije kuće iz helikoptera NATO-a.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još