Svijet PODIJELJENA NIGERIJA

Predsjednik Goodluck položio prisegu

Nigerijski predsjednik Goodluck Jonathan u nedjelju je preuzeo dužnost položivši prisegu nakon izbora koji se smatraju među najpoštenijim u zadnjih dvadeset godina, ali se mora sučeliti s podjelom u zemlji nakon krvavih poslijeizbornih sukoba.

Jonathan (53), kršćanin s juga, lako je pobijedio svog glavnog protivnika, bivšeg vojnog zapovjednika sa sjevera, gdje su muslimani u većini, Muhamudua Buharija, na izborima 16. travnja, ali je u trodnevnim prosvjedima nakon izbora poginulo više od 800 ljudi.

Prosvjedi i nasilje proširili su se na sjeveru ove afričke zemlje s najvećim brojem stanovnika, a žrtve su ubijane mačetama i vatrenim oružjem ili spaljivane.

Desetak tisuća pripadnika sigurnosnih snaga, uglavnom policajaca, ali i vojnika i agenata tajnih služba, bilo je raspoređeno oko mjesta polaganja prisege, koje su nadlijetala dva helikoptera.

Svečanosti je nazočilo dvadesetak državnika, uglavnom iz Afrike.

Jonathan je došao na vlast u svibnju 2010., nakon smrti Umarua Yar'Adue, muslimanskog predsjednika rođena na sjeveru, koji nije završio prvi mandat.

Po pravilniku Narodne demokratske stranke (PDP) kandidati sjevera i juga smjenjuju se na predsjedničkoj dužnosti.

Jonathan je prvi predsjednik rođen u naftom bogatoj delti Nigera, gdje je nakon amnestije u 2009. razmjerno mirno, ali se ne zna koliko će mir još potrajati, s obzirom na nastavak sukoba između kršćana i muslimana.

Radikalna islamistička sekta odgovorna je za smrt više desetaka ljudi na sjeveroistoku zemlje.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još