IZRUČENJE POČETKOM TJEDNA

Mladić je zdrav za suđenje

29.05.2011 u 16:00

Bionic
Reading

Haaški optuženik Ratko Mladić mogao bi biti prebačen u pritvor Haaškog tribunala u ponedjeljak ili utorak, doznaje agencija Tanjug pozivajući se na izvore iz Tribunala

U sobi u kojoj čeka izručenje Haagu Ratko Mladić visoko na zidu ima televizor na kojemu gleda vijesti o sebi. Ispod televizora su vrata kroz koja svaki trenutak mogu ući policajci i predati mu avionsku kartu za Nizozemsku. Istu onu zemlju čijoj će vladi suđenje izazvati nelagodu. Jer, kako je u britanskom Independentu napisao bivši haaški sudac Goeffrey Robertson, ta je vlada uoči srebreničkog masakra 'stavila veto na zračne napade koji su trebali spriječiti Mladićevo napredovanje kako bi zaštitila svoj kukavički bataljun koji je trebao štititi Srebrenicu'. Haaški sudac Mehmet Guney, koji je i vršitelj dužnosti predsjednika ICTY-ja, Mladića u Haagu očekuje danas, najkasnije sutra. 'Suđenje bi trebalo trajati godinu i pol do dvije', prognozira Guney.

Ivo Josipović: Bilo bi pravedno Mladiću suditi za zločine u RH

'To bi apsolutno bilo pravedno. Ratku Mladiću se mora suditi za zločine u Hrvatskoj', rekao je Josipović za Dnevnik HRT-a. On je dodao da je uhićenje i buduće suđenje Mladiću veliki doprinos pomirenju u regiji i zalog boljim odnosima između država ali da je ključno za završetak ratnih trauma rješavanje sudbine nestalih. 'Sve strane koje su ratovale imaju to kao moralnu i političku obavezu', rekao je Josipović.

Sam se liječio

Ratko Mladić članovima svoje najuže obitelji, kojima se jučer pridružila i nevjesta Biljana, rekao je da neće priznati optužnicu Haaškog tribunala, ali da se neće niti braniti sam. Iako je beogradski Blic objavio kako je za Vojislava Šešelja izjavio da je 'kreten koji sramoti i sebe i državu ponašanjem u Haagu', njegov odvjetnik Miloš Šaljić je to demantirao i rekao kako bi njegov branjenik čak želio, kad bi to bilo moguće, da ga Šešelj brani. Supruga Bosiljka rekla je za beogradske Večernje novosti da prima lijekove, ali da takvo liječenje njemu nije dovoljno.

'Ispričao je sinu i meni da je težak moždani udar doživio 2008. To mu je bio treći i od tada mu je desna strana gotovo oduzeta. Od tada se liječi sam', kaže Bosiljka. Tvrdi da su se ona i sin Darko s Mladićem sada prvi put susreli u posljednjih deset godina, a da je susret za njih bio šokantan. 'Stvarno se ne mogu sjetiti što smo prvo jedno drugome rekli', kaže. 'U jednom trenutku je od nas zatražio oprost za sve što smo zbog njega proživjeli.'

Sina Darka je pak uvjeravao da nema ništa sa zločinom u Srebrenici. Otac mu je, kaže Darko nakon jučerašnjeg posjeta, ispričao kako je 'spašavao žene i djecu i kako je njegova zapovijed bila da se žene, djeca i ranjenici evakuiraju'.

Zdrav za suđenje

Zamjenik srbijanskog tužitelja za ratne zločine Bruno Vekarić izjavio je za New York Times da obitelj i odvjetnici pretjeruju u dramatiziranju njegova zdravstvenog stanja. Otkriva kako je, kad je Radovan Karadžić bio izručen Haagu, medijima bilo rečeno da će se do zračne luke voziti u konvoju vozila, a zapravo je bio prevezen običnim automobilom.

'Moji kolege i ja tada smo primili oko 70 prijetnji smrću, a nakon uhićenja Mladića nijednu', rekao je Vekarić. Ispričao je i kako Mladić na saslušanju nije govorio o Srebrenici, osim što je odmah rekao: 'Nemam ništa protiv Hrvata i Muslimana.”'Meni je pak rekao: 'Slušaj, Bruno. Ja nisam ubio nikoga, ali svatko tko jest treba odgovarati'.

Početkom listopada 2006. Ratko Mladić je boravio u ženskom manastiru Svete Melanije u Zrenjaninu gdje se planirao i pokopati, piše beogradski Blic. U manastiru je čak bila pripremljena i kripta ispred samog oltara, jer je ratni zločinac bio uvjeren da će mu tamo biti posljednji dani života. U zrenjaninski je manastir, naime, doveden nakon što je doživio infarkt početkom listopada. Stigao je u jako lošem zdravstvenom stanju.

'Na trenutke se gubio, jedva komunicirao i fizički oslabio. Desna strana tijela mu je jedno vreme bila u potpunosti oduzeta, usta iskrivljena, a ruka nepomična', izjavio je za Blic izvor blizak Eparhiji bačkoj, kojoj pripada i ovaj manastir.

Iako je u manastiru imao konstantnu medicinsku njegu bilo je neizvjesno hoće li će preživjeti. Bio je toliko loše da su mu počeli pripremati kriptu. Nakon tri tjedna ipak je stao na noge. I dalje je teško pričao i slabo se kretao, ali je bilo jasno da će preživjeti. Povremeno je izlazio i u manastirsko dvorište, ali samo navečer kada su kapije bile zatvorene. Nakon više od mjesec dana napustio je manastir Svete Melanije i više se nije pojavljivao.

Bocu cabernet sauvignona s likom Mladića bivša je haaška tužiteljica Carla del Ponte prije nekoliko godina darovala srpskom tužitelju za ratne zločine dajući mu tako do znanja da je vrijeme da ga se konačno uhiti. Darovala je tada i bocu s likom Radovana Karadžića. Kako su obojica sada iza rešetaka, Vukčević je najavio da će boce napokon biti otvorene. Obećao je da će na čašicu pozvati i Carlu del Ponte kako bi nazdravili završetku ovog posla.