JOSIPOVIĆEV PRIJEM ZA VELEPOSLANIKE

'Kad postanemo članica EU, nećemo zaboraviti na susjede'

28.05.2011 u 22:40

Bionic
Reading

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović u subotu navečer u Bijeloj vili na Brijunima upriličio je tradicionalni prijem za veleposlanike akreditirane u Hrvatskoj i njihove supruge

Hrvatski je predsjednik u obraćanju veleposlanicima istaknuo kako se Hrvatska nalazi nadomak ostvarenju jednog od najvažnijih strateških ciljeva, punopravnog članstva u Europskoj uniji.

'Zaključenje pristupnih pregovora očekujem prije ovog ljeta, potpisivanje europskog ugovora početkom zime, podršku građana članstvu na referendumu 30 dana po potpisivanju ugovora, brz ratifikacijski proces u nacionalnim parlamentima zemalja članica te konačno pristupanje 2013. godine', naglasio je predsjednik Josipović. Dodao je kako "od sutra i za nas u Hrvatskoj članstvo u EU-u neće više biti vanjskopolitičko, nego unutarnje političko pitanje".

Po njegovim riječima, Hrvatska kada jednom bude članica Europske unije, neće ni zaboraviti niti izgubiti svoje partnere izvan EU-a, naročito svoje susjede jer, kako je rekao, 'proces proširenja se mora nastaviti'.

'Zatvaranje EU-a bilo kojem dijelu Europe ili usporavanje proširenja na mali preostali prostor zapadnog Balkana ne bi bilo dobro ni za EU ni za zapadni Balkan', naglasio je Josipović.

U ime diplomatskog zbora predsjedniku Josipoviću i njegovoj supruzi obratio se veleposlanik Republike Albanije Pellumbo Quazimi koji je istaknuo kako su mir i stabilnost od iznimnog značaja za cijelu regiju.

'Svjesni smo da se Hrvatska nalazi u odlučujućoj situaciji po pitanju završetka pregovora i ulaska u EU. Značajno je to vrijeme za Hrvatsku te vam želim što skoriji ulazak u ovu europsku obitelj', zaključio je veleposlanik Quazimi.