Svijet CHRISTOPH FLUGGE

Mladiću će suditi čovjek za kojeg u Srebrenici nije bilo genocida

Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) u petak je odredio tročlano raspravno vijeće koje će voditi predmet Ratka Mladića, ratnog zapovjednika vojske bosanskih Srba optuženog za genocid, zločine protiv čovječnosti i ratne zločine u BiH, uhićenog u četvrtak u Srbiji nakon 15 godina skrivanja

U raspravno vijeće koje će voditi predmet IT-09-92-I "Tužitelj protiv Ratka Mladića", imenovani su njemački sudac Christoph Flugge kao predsjedavajući, nizozemski sudac Alphons Orie i južnoafrički sudac Bakone Justice Moloto.

Flugge, koji je sudac ICTY-a od 2008., u rujnu 2009. uklonjen je iz raspravnog vijeća sa suđenja ratnom čelniku bosanskih Srba Radovanu Karadžiću, nakon kontroveze koju je izazvao njegov intervju tjedniku "Der Spiegel" u kojem je ustvrdio kako je "termin genocid nepotreben za bi se definirali zločini" u Srebrenici, već je dovoljno rabiti termin "masovno ubojstvo".

Odluku o imenovanju raspravnog vijeća za Mladića donio je sudac Mehmet Guney kao najstariji sudac i vršitelj dužnosti predsjednika ICTY-a, jer su predsjednik suda Patrick Robinson i potpredsjednik O-Gon Kwon odsutni iz Den Haaga.

Više o slučaju Ratka Mladića čitajte ovdje.

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još