SUD ODOBRIO IZRUČENJE MLADIĆA

'Vi ste birali Miloševića, tko vam je kriv?'

27.05.2011 u 13:05

Bionic
Reading

Specijalni sud ratne zločine u Beogradu, nakon saslušanja ratnog zločinca Ratka Mladića koji se branio šutnjom, donio je odluku da su ispunjeni svi uvjeti za izručenje Haškom sudu. Pretpostavke za izručenje su ispunjene budući da je sud utvrdio Mladićev identitet, potvrđena je optužnica protiv njega u skladu sa Statutom Haškog suda, on se tereti za djelo koje je kažnjivo i po srpskom zakonu, a radi se o kaznenom djelu iz nadležnosti Haškog suda. Mladića se na tereti za najgore moguće zločine, između ostaloga i za genocid

'Vi ste birali Miloševića, nisam ja, tko vam je kriv', rekao je Mladić prilikom saslušanja, prenosi Blic

Mladićev odvjetnik Miloš Šaljić najavio je žalbu. Odvjetnik Šaljić ima tri dana za žalbu na odluku Specijalnog suda koju je rekao da će priložiti u što kraćem roku. Mladić će biti zadržan u pritvoru Okružnog zatvora koji se nalazi u zgradi Specijalnog suda, dok se ne steknu uvjeti da bude izručen Haškom sudu.

Naime, odvjetnik Šaljić tvrdi da Mladić nije sposoban pratiti raspravu, a liječnici zatvorske bolnice rekli su da je Mladić potpuno uračunljiv i sposoban za odgovaranje na pitanja. Šaljić je stoga tražio od suda da ga pregledaju liječnici koji ne rade u zatvorskoj bolnici. Liječnici su prethodno procijenili da je optuženi Mladić, piše Blic, sposoban za saslušanje, a to je potvrdio i sam Ratko Mladić. Ruka mu se više ne trese i smirenije je pričao.

'U dogovoru s njegovom obitelji, odlučit ćemo koji će ga liječnici pregledati. Ponudili su se ruski liječnici i mi ćemo rado prihvatiti njihovu ponudu', rekao je Šaljić za tportal i dodao da je Mladić u istom psihofizičkom stanju kao i sinoć.

Mladić je na saslušanju ponovio da ne priznaje Haški sud i da se ne osjeća krivim: 'Govorio je samo o tome da mu se donesu jagode, televizor i knjige. Tražio je Tolstoja i Gogolja', rekao je Šaljić.

Agenciji Tanjug Šaljić je rekao da će tražiti i da njegov klijent bude premješten u ustanovu gdje bi mu bila pružena adekvatna medicinska pomoć zbog njegovog lošeg zdravstvenog stanja.

Inače, Mladića su jutros prije saslušanja posjetili sin Darko i supruga Bosiljka. Nakon posjeta, Darko Mladić je izjavio da će tražiti da ga pregleda nezavisna liječnička komisija u kojoj bi bila i dva liječnika iz Rusije.