Svijet SLUŽBENIM AUTOM U ŠOPING

Policija ponovo istražuje Rupela

  • Autor: tportal.hr
  • 12.3.2009 15:42:29
  • 12.3.2009 15:38:11

Iako već nekoliko mjeseci nije više slovenski šef diplomacije, Dimitrij Rupel ne silazi s novinskih stupaca. Nakon što je slovenska policija još za mandata Janšine (i Rupelove) vlade zaustavila istragu o tome kako je Rupelov svojoj supruzi Marjetici Rupel stavio na raspolaganje službeni automobil i šofera za šoping, policija je ponovno otvorila istragu tog slučaja, što će Rupelu zasigurno predstavljati još jedan dokaz revanšizma i tvrdokornosti nove vlasti

Nakon zaustavljanja istrage početkom 2007. godine, slovenska protukorupcijska komisija utvrdila je kako je Rupelova velikodušnost prema supruzi primjer korupcije, pa je nova ministrica unutarnjih poslova Katarina Kresal odredila nadzor nad postupanjem policije u tom predmetu, piše Novi list

Nadzornici su samo mogli utvrditi da zaustavljanje istrage temeljem depeše direktora kriminalističke policije Aleksandra Jevšeka nije bilo utemeljeno na zakonu. Radilo se o političkoj odluci i slučaj Rupelove zloupotrebe položaja ponovno je otvoren.

Slovenski policajci, ogorčeni kada su morali stopirati istragu zbog naloga »odozgo«, prijatno su iznenađeni ponovnom mogućnošću da policija dovrši svoj posao. Slično reagira i Drago Kos, šef protukorupcijske komisije, koji se žestoko sukobljavao s Janšom, koji ga je za odmazdu pokušavao smijeniti i razvlastiti.

Nakon izbornog poraza, umjesto na mjestu slovenskog veleposlanika u Beču, gdje ga je Janša želio poslati na zadnjoj sjednici svoje vlade, Rupel se smjestio u kabinetu novog premijera Boruta Pahora, i to kao njegov specijalni vanjskopolitički izaslanik. Ta Pahorova odluka i danas izaziva ogorčene reakcije u Sloveniji. Međutim, Pahorov potez nije neobičan, jer kada vidimo njegovu politiku prema Hrvatskoj, jasno je da mu je Rupel bio neophodan.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još