ZAMJENIK TUŽITELJA ZA RATNE ZLOČINE

'Kako su Hrvati prvi doznali za Mladićevo uhićenje?'

27.05.2011 u 09:00

Bionic
Reading

Saslušanje haškog optuženika Ratka Mladića trebalo bi biti nastavljeno danas oko podneva, izjavio je zamjenik tužitelja za ratne zločine u Srbiji Bruno Vekarić, javlja srpski B92. Vekarić je također ocijenio da treba istražiti kako su hrvatski mediji prvi saznali za uhićenje Ratka Mladića

Mladić bi se pred istražnim sucem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu trebao pojaviti danas oko podneva, javlja B92

Vekarić je za RTS rekao da će tijekom dana biti održan i sastanak Akcijskog tima za suradnju s Haškim sudom, nakon kojeg će se znati dodatni detalji.

On je kazao da bi Mladić trebao biti prebačen na Haški sud najkasnije za sedam dana i da je važno da se postupak ekstradicije sprovede na adekvatan način, u skladu sa zakonima.

'Važno je da je njegov identitet utvrđen. Sve ovisi o njegovoj obrani, hoće li podnositi žalbe, ali maksimalan rok je sedam dana', rekao je Vekarić.

Prema rječima Vekarića, Mladić nakon uhićenja i u pritvoru nije postavljao posebne uvjete, pod nadzorom je liječnika, a istražni sudac se trudio njemu i njegovoj obitelji izaći u susret, piše B92.

'Postoji jasna želja istražnog suca da poštuje njegova ljudska prava, a sinoćnje saslušanje je prekinuto jer je (Mladić) trebao u određenom trenutku popiti lijek', rekao je Vekarić.

Vekarić je također ocijenio da treba istražiti kako su hrvatski mediji prvi saznali za uhićenje Ratka Mladića.

Mladić je sinoć oko 19.30 izveden pred istražnog suca, ali je saslušanje prekinuto zbog, kako je rekao njegov odvjetnik Miloš Šaljić, teškog psihofizičkog stanja uhićenog.

Kod istražnog suca Mladiću će biti pročitana optužnica, a nakon toga će poseban odsjek Višeg suda donijeti odluku o tome jesu li ispunjeni uvjeti za njegovo izručenje Haškom tribunalu.

Poslije toga, Mladić će imati pravo na žalbu, a nakon odluke o žalbi, prijedlog za izručenje bit će dostavljen ministarstvu pravde koje će dati konačnu riječ o izručenju.

Mladić, kojeg Haški sud tereti za genocid i ratne zločine u BiH, uhićen je u četvrtak ujutro u selu Lazarevo kod Zrenjanina.

Haško suđenje Ratku Mladiću