ODREKLI SE GENERALA

U Srbiji izostali masovni prosvjedi za Mladića

26.05.2011 u 22:15

Bionic
Reading

Građani Srbije prvu večer 'pune suradnje s Haškim tribunalom' proveli su uglavnom mirno, izuzimajući nekoliko desetaka prosvjednika koji su se pokušali okupiti na središnjem beogradskom Trgu Republike, u čemu ih je uspješno spriječila policija. Pomalo iznenađujuće, izostali su veliki prosvjedi poput masovnih demonstracija obilježenih žestokim tučama prosvjednika i policije nakon uhićenja Mladićevog budućeg haškog suborca Radovana Karadžića

Nije bilo ni pojedinačnih emotivnih eksplozija viđenih na zagrebačkim trgovima nakon presude generalu Anti Gotovini. Tek poneki uzvik podrške uhićenom ratnom zločincu. Najburnije je bilo u Lazarevu, malenom vojvođanskom selu pokraj Zrenjanina, prije Drugog svjetskog rata naseljenog Nijemcima, a poslije kolonistima iz Bosne, u kojem je jutros uhićen Mladić.

Nekoliko desetaka stanovnika sela u kojem živi oko 3.000 ljudi tijekom dana je razgovaralo s novinarskim ekipama, uglavnom negirajući da su generala vidjeli, usput pjevajući, kako je izvijestio reporter jedne beogradske televizije, 'patriotske pjesme kao da su na partiju', a u pjesmama veličaju Karadžiča i Mladića. Oni su predvečer napali televizijsku ekipu Prve TV, a potom i počupali kablove reporterske ekipe televizije B92.

Ispred kuće u kojoj živi Mladićeva obitelj večeras je, kao i cijelog dana, bilo mirno, uz nekoliko posjeta, među kojima je bio i posjet Draga Todorovića, zamjenika predsjednika Srpske radikalne Stranke Vojislava Šešelja. Beogradski tabloidi na svojim su portalima objavili i priče o obitelji koja je 'u šoku', te se nada da će uskoro ponovno vidjeti generala. Inače, obitelj odbjeglog generala ranije je tvrdila da je Ratko Mladić mrtav.

Nasuprot njima, obiteljima žrtava iz Srebrenice u srpskim medijima nije bilo posvećeno mnogo vremena. Također, objavljeni komentari srpskih dužnosnika u najvećoj mjeri govore da je Srbija uhićenjem Mladića ispunila svoje europske obaveze, dok gotovo nitko ne govori o odgovornosti prema žrtvama ratnih zločina.

Veće prosvjede ne očekuje ni ministar u srbijanskoj vladi Rasim Ljajić koji to tumači podjelom nekad jedinstvene Srpske radikalne stranke, agregatora nezadovoljstva, čiji je golemi dio predvođen Tomislavom Nikolićem danas deklarativno za EU, što je suprotno ideji prosvjeda protiv uhićenja.

Mediji su sinoć spekulirali i tko bi mogao biti nagrađen sa 10 milijuna eura, kolika je bila nagrada za informaciju o Mladiću. Nije poznato je li netko potkazao glavnog balkanskog bjegunca. Zna se, međutim, da su se nakon povećanja nagrade umnogostručili telefonski pozivi Bezbedonosno informativnoj agenciji Srbije (BIA). Ta nagrada je do prošle godine bila milijun eura, a 2010. je udeseterostručena, što je mnogo navelo da povjeruju da bi se Mladićevi jataci mogli pokolebati te da bi u Srbiju mogli doći profesionalni lovci na ucijenjene glave.

Mediji su se zasad slabo zanimali i za mnoge odgovore koje bi trebale dati vojne i policijske tajne službe, posebno oko pitanja skrivanja Ratka Mladića, o kojem se nagađa da je tijekom skrivanja promijenio nekoliko beogradskih stanova te da je bio i čest gost u objektima Vojske.

Informacije iz Specijalnog suda u kojem je general dao iskaz dosad nisu procurele, osim 'vijesti' koju je prenio reporter RTS-a u centralnom dnevniku u pola osam: 'Kako saznajemo, Mladić je rekao ’dobar dan’ sucu.'

Bijesa i tuge kojih nije bilo po ulicama ne nedostaje na internetskim forumima. Web stranice desničarskih pokreta, poput 1389. (što je godina Kosovske bitke), ocijenili su uhićenje veleizdajničkim činom.

Nad sudbinom generala o kojem se priča da je u jadnom stanju (saslušanje je prekinuto zbog njegova lošeg zdravstvenog stanja) i da mu je jedna ruka skoro oduzeta, kao i nad sudbinom njegove obitelji, ridaju brojni 'patriotski' nastrojeni čitatelji portala srpskih medija. Oni uglavnom ocjenjuju da je u pitanju sraman i podanički čin. Ima, doduše, i onih koji su vijest prihvatili radosno.

Poznati srpski portal Njuz.net na kojem se objavljuju izmišljene satirične novinarske priče već je objavio'vijest' da u Beogradu počinje ljetna akcija u dućanima u centru grada gdje će tenisice biti na popustu od 100 posto, aludirajući na to da su tijekom prethodnih demonstracija prosvjednici često znali poharati trgovine u centru grada.