OBAMA O MLADIĆEVU UHIĆENJU

'Danas je veliki dan za međunarodnu pravdu'

26.05.2011 u 20:53

Bionic
Reading

Američki predsjednik Barack Obama izjavio je četvrtak da je uhićenje Ratka Mladića, najtraženijeg europskog osumnjičenika za ratne zločine, važan dan za obitelji njegovih žrtava, priopćila je Bijela kuća

'Danas je važan dan za obitelji mnogih Mladićevih žrtava, za Srbiju, za BiH, za SAD, za međunarodnu pravdu. Iako nikada nećemo moći vratiti one koji su ubijeni, Mladić će sada morati odgovarati svojim žrtvama i svijetu pred sudom', rekao je Obama u priopćenju objavljenom u Francuskoj, gdje američki predsjednik nazoči summitu skupine G-8.

Naglasio je da Sjedinjene Države odavno smatraju pravdu za ratne zločine, zločine protiv čovječnosti i genocid, moralnim imperativom i važnom sastavnicom mira i stabilnosti. Bilo koji počinitelj takvih zločina neće pobjeći pravdi, rekao je Obama.

Mladić je u bijegu od Haaškog suda (ICTY) od 1995., kada je optužen za genocid koji je vojska bosanskih Srba pod njegovim zapovjedništvom počinila pokoljem nad 8000 bošnjačkih muškaraca i dječaka u Srebrenici u srpnju te godine.