HAŠKA STATISTIKA

160 smo ih uhitili, nakon Mladića još čekamo Hadžića

26.05.2011 u 18:27

Bionic
Reading

Haaški sud pozdravio je u četvrtak uhićenje bivšeg zapovjednika vojske bosanskih Srba Ratka Mladića izrazivši nadu da će vrlo skoro biti uhićen i posljednji haaški bjegunac Goran Hadžić

'Sud pozdravlja današnju objavu uhićenja Ratka Maldića u Srbiji, nakon što je 16 godina izbjegavao uhićenje", navodi se u priopćenju Haaškoga suda.

Mladića je tužiteljstvo 1995. optužilo za genocid, zločine protiv čovječnosti i ratne zločine počinjene tijekom sukoba u BiH od 1992. do 1995.

Goran Hadžić jedini je preostali bjegunac i sud se nada da će biti vrlo skoro uhićen", piše u priopćenju.

Sud poručuje kako očekuje Mladićevo brzo prebacivanje iz Srbije u Den Haag nakon dovršetka procedure propisane srbijanskim zakonima. Nakon prebacivanja pod nadležnost suda Mladić će biti stavljen u pritvor gdje će čekati prvo pojavljivanje pred sucem, podsjeća se u priopćenju.

Pravila haaškoga suda ne propisuju rok u kojem optuženi mora biti prvi put izveden pred sud ali propisuje da do toga mora doći "bez odgode".

Na prvom pojavljivanju Mladić će imati priliku izjasniti se o optužnici, a ukoliko to ne učini pravila Haaškoga suda daju mu dodatnih 30 dana da to učini. Ukoliko se ni u tom roku ne izjasni, sudac u njegovo ime upisuje da se izjasnio da nije kriv.

"Iako je optužen za teške zločine Mladić kao i svaka druga optužena osoba pred sudom smatra se nevinom dok ne bude dokazana njegova krivnja. To je u skladu sa Statutom suda koji jamči univerzalno priznato pravo na pravično suđenje", kaže Haaški sud.

"Mladićevo uhićenje prekretnica je u povijesti suda i dovodi ga bliže uspješnom dovršetku mandata sa 160 uhićenih osoba od ukupno 161 optužene osobe", kaže se u priopćenju.