SERGE BRAMMERTZ:

'Pravda za žrtve jako kasni'

26.05.2011 u 15:35

Bionic
Reading

'Pozdravljam uhićenje Ratka Mladića danas u Srbiji. Čekamo da se osiguraju uvjeti za njegovo prebacivanje u Haag gdje će mu biti suđeno za ratne zločine', navodi glavni haški tužitelj Srege Brammertz u pisanoj izjavi

Haško tužiteljstvo, prema Brammertzovoj izjavi, 'odaje priznanje srpskim vlastima na obavljenom poslu i hapšenju Ratka Mladića', javlja Tanjug.

'Mi im se zahvaljujemo na tome što su ispunili svoje obaveze prema Sudu i prema pravdi. Mi, isto tako, cijenimo napore međunarodne zajednice u pružanju podrške mjerama da se osigura uhićenje Ratka Mladića', naglasio je Brammertz.

Glavni tužitelj je izjavio i da 's vijestima o uhićenju Mladića, najviše misli na žrtve zločina počinjenih tijekom ratova u bivšoj Jugoslaviji'.

'Te žrtve su preživjele nezamislive užase - uključujući genocid u Srebrenici - a zadovoljenje za to je jako zakasnilo. Uhićenje Ratka Mladića je, također, značajno za sve narode u bivšoj Jugoslaviji. Vjerujemo da ono može imati pozitivan utjecaj na pomirenje u regiji', podvukao je Brammertz.

Današnji je dan, po njegovim riječima, važan i za međunarodnu zajednicu, zato što Mladićevo uhićenje 'jasno signalizira da posvećenost pravdi međunarodne zajednice ukorijenjena'.

'Današnji događaji pokazuju da ljudi odgovorni za teška kršenja međunarodnog prava više ne mogu računati na nekažnjivost', zaključio je tužilac Brammertz u izjavi povodom hapšenja Mladića.