BAKIR IZETBEGOVIĆ

'Mladić uhićen uz pomoć službenih institucija BiH'

26.05.2011 u 15:30

Bionic
Reading

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović na izvanrednoj konferenciji za novinare komentirao je hapšenje Ratka Mladića. Istaknuo je da je pravda, u ovom slučaju prespora, ipak neizbježna te da su uhićenje izvele srbijanske snage uz pomoć službenih institucija BiH

Hapšenje Ratka Mladića, dodao je Izetbegović, jedna je od pretpostavki za zadovoljenje pravde i budi nadu u konačno utvrđivanje svih činjenica i istine o onome što se dešavalo u tijekom, ali i poslije rata, dok je Mladić bio u bijegu.

'Ovo uhićenje će dati dodatni poticaj procesima regionalnog pomirenja. Odlučnost koju je Srbija pokazala ovim hapšenjem daje nam za pravo da se nadamo jednom novom poglavlju u suradnji dviju država, a i pomoći će dijelu srbijanske i BiH javnosti u suočavanju s istinom iz prošlosti', naglasio je Izetbegović.

Samog Mladića opisao je kao kukavicu, jer je 'bio u stanju narediti ubijanje tisuća dječaka, a nije pokazao nimalo osobne hrabrosti da se suoči s optužbama. Krio se kukavički i dopustio da bude uhapšen na ovakav način.

Ovo je poruka svima onima koji su u njemu vidjeli ličnog i nacionalnog heroja. Evo, imaju šanse da sad kreiraju pravu sliku o njemu', rekao je Bakir Izetbegović u Sarajevu, prenose BiH mediji.