JOSIPOVIĆ NA BALTIKU

Snažna potpora brzom hrvatskom ulasku u EU od Estonije

26.05.2011 u 14:20

Bionic
Reading

Estonski predsjednik Toomas Hendrik Ilves izrazio je u četvrtak u Tallinu punu potporu što bržem ulasku Hrvatske u EU istaknuvši da očekuje da će hrvatski pregovori biti zaključeni do kraja mađarskog ili na samom početku poljskog predsjedanja EU-om

'Uvjereni smo da Hrvatska mora što prije ući u EU jer je ispunila kriterije pregovora', kazao je estonski predsjednik Ilves ponovivši da Hrvatska i dalje može računati na snažnu potporu njegove zemlje.

Ilves je istaknuo da je Estonija pažljivo pratila pregovarački proces kroz koji je prošla Hrvatska ocijenivši da ga je prošla 'iznimno dobro'. Dodao je da taj proces ne bi trebalo usporavati minornim pitanjima koja se daju riješiti, već da treba nastaviti postupak prijema.

'Mi u Europi trebamo Hrvatsku jer je ona ključni element šire stabilnosti u EU-u', dodao je Ilves.

Predsjednik Josipović kazao je da je vodio interesantne i plodne razgovore s estonskim predsjednikom, zahvalivši na estonskoj potpori Hrvatskoj. 'Ispunili smo sve kriterije i smatramo se sposobnim za zaključenje pregovora u lipnju i srpnju', rekao je hrvatski predsjednik.

U razgovorima dvojice predsjednika bilo je riječi i o položaju, međusobnoj potpori i suradnji malih zemalja u EU-u, koje imaju slične interese, te su najavili blisku suradnju i u budućim zajedničkim europskim okvirima.

Govoreći o bilateralnoj suradnji, Josipović je istaknuo hrvatski interes za njezino jačanje, osobito s obzirom na impresivan razvoj estonskog sektora informatičke tehnologije. Hrvatsku zanima i suradnja u sklopu NATO-a, o čemu je također bilo riječi u današnjim razgovorima koji su se dotakli i situacije u jugoistočnoj Europi i njezinih europskih perspektiva.

Estonski predsjednik pozvao je Hrvatsku da sa svojim časnicima sudjeluje u NATO-ovom centru za kibernetičku sigurnost, koji postaje ključni element sigurnosti i ključni dio novog strateškog koncepta NATO-a. Dvojica predsjednika najavila su i uključivanje Hrvatske u Nordijsku borbenu skupinu, snage zemalja članica EU-a sastavljene od članica NATO-a, ali i onih koje to nisu, posebice istaknuvši važnost i mogući doprinos hrvatskog vojnog iskustva iz misije u Afganistanu za te snage i njihovu ulogu u sličnim misijama.

Obojica predsjednika suglasna su u pogledu važnosti šire regionalne suradnje u pitanjima sigurnosti, pa i bez obzira na članstvo u NATO-u, na čemu, po Josipovićevim riječima, Hrvatska aktivno radi kroz centar za obuku u koji uključuje i snage iz regije, posebice BiH.

Hrvatski predsjednik će, uz susret s estonskom predsjednicom parlamenta Ene Ergmom, tijekom popodneva u Tallinu obići i NATO-ov centar za kibernetičku sigurnost te IT Demo centar koji okuplja estonske tvrtke iz područja informatičke i komunikacijske tehnologije.