OBAMA I MEDVEDEV NA SUMMITU G8

Obama pomaže Rusiji da postane članica WTO-a

26.05.2011 u 15:14

Bionic
Reading

Američki predsjednik Barack Obama danas boravi u Francuskoj, gdje će na samitu zemalja G8 - Velike Britanije, Kanade, Francuske, Njemačke, Italije, Japana, SAD-a i Rusije - pozvati ostale članice da podrže političke i ekonomske reforme na Bliskom istoku i sjeveru Afrike te ponude pakete financijske pomoći arapskim državama u tranziciji, prvenstveno Egiptu i Tunisu

Uz tzv. arapsku revoluciju, sastankom u francuskom ljetovalištu Dauvilleu dominirat će globalni ekonomski problemi i nuklearna energija u svjetlu nedavnog potresa u Japanu i havarije u tamošnjoj nuklearnoj elektrani Fukushima.

Uoči sastanka, Obama se susreo s ruskim predsjednikom Dimitrijem Medvedevim, nakon čega je izjavio da Washington i Moskva zajedno rade na učlanjenju Rusije u Svjetsku trgovinsku organizaciju (WTO).

'Mislimo da će pristupanje Rusije WTO-u biti dobro za rusku, američki i svjetsku ekonomiju, te smo uvjereni da to možemo ostvariti', rekao je Obama.

Obama, nastojeći poboljšati odnose s Moskvom, založio se za članstvo Rusije u WTO-u nakon više od 17 godina pregovora. Zalaže se i da američki Kongres normalizira trgovinu između dvije zemlje.

Moskva se nada da će do kraja godine završiti pregovore s WTO-om. Medvedev očekuje da će pregovori ući u posljednju fazu. 'Nadam se da ćemo moći finalizirati proces, dovesti ga u posljednju fazu, ali potrebni su i određeni impulsi', rekao je Medvedev.

Dvojica državnika razgovarali su i o Afganistanu, mirovnim nastojanjima na Bliskom istoku, proturaketnoj obrani, tzv. arapskoj revoluciji, te svjetskoj ekonomiji.

Obama je na jučerašnjoj konferenciji za novinare, nakon razgovora s britanskim premijerom Davidom Cameronom, najavio glavnu temu summita. 'Sutra ćemo razgovarati s našim G8 partnerima o tome kako možemo na najbolji način podržati nacije koje reforme drže nužnima u izgradnji okvira za demokraciju, slobodi i prosperiteta za svoje narode', rekao je Obama.

'Obama treba ukinuti G8'

Grupa osam, ili G8, začeta je na sastancima državnika i ministara financija sedam zapadnih sila u hladnoratovskim sedamdesetim godinama prošlog stoljeća, a Rusija je priključena grupi dvadesetak godina kasnije. Kritičari drže da je postojanje G8 danas izlišno – da kojim slučajem ne postoji, sigurno nikome ne bi nedostajao jer njegova glavna uloga, upravljanje globalnom ekonomijom, ne može biti odigrana bez sudjelovanja zemalja poput Kine, Indije i Brazila.

Današnji Guardian tako piše da je novac koji će se utrošiti na osiguranje sastanka u Francuskoj – angažirano je više od 12 tisuća policajaca, žandara i vojnika – mogao poslužiti kao značajan doprinos za razvoj demokracije u Tunisu. A cijeli cirkus ponovit će se u studenom, kada će se opet u Francuskoj održati sastanak G20, na koji također stiže američki predsjednik.

Grupa 20, iako daleko od ispunjavanja svrhe, ipak je relevantnija za ekonomsku, političku i kulturnu stvarnost 21. stoljeća. Čelništvo zapadnog svijeta trebalo bi se posvetiti poboljšanju te stvarnosti, a najbolji prvi korak na tom putu bilo bi ukidanje G8, piše Guardian, navodeći da će se upravo takva prilika uskoro pružiti Baracku Obami.

Iduće godine, SAD bi trebalo biti domaćin sastanka G8, dok bi Meksiko trebao ugostiti sudionike sastanka G20. Obama bi se, drži Guardian, trebao dogovoriti s čelnicima G8 da se održi samo jedan sastanak – onaj u Meksiku, kako bi se svi napori mogli koncentrirati na postizanje veće učinkovitosti tog susreta.