Svijet CRIJEVNA BAKTERIJA U NJEMAČKOJ

Krastavci, rajčice i salate krivi za smrtonosnu zarazu

Sirovi krastavci, rajčice i salate odgovorni su za širenje zaraze opasnom enterohemoragičnom bakterijom E.coli u Njemačkoj, koja je dosad uzela četiri života, rekla je u srijedu njemačka ministrica poljoprivrede i zaštite potrošača Ilse Aigner

'Inicijalni rezultati ispitivanja s Instituta Roberta Kocha pokazuju da je konzumacija sirovih krastavaca, rajčica i salata uzrok infekcije bakterijom', rekla je Aigner u priopćenju.

Njemačke zdravstvene vlasti objavile su da su dosad umrle četiri osobe zaražene opasnim sojem bakterije E.coli koja izaziva hemolitički uremijski sindrom, iako još uvijek nije službeno laboratorijski utvrđena veza između njihovih smrti i zaraze.

Epidemiološki Institut Roberta Kocha dosad je zabilježio 140 slučajeva zaraze, najviše na sjeveru i sjeveroistoku zemlje. Sumnja se na još nekoliko stotina slučajeva, ponajviše u saveznim pokrajinama Schleswig-Holsteinu, Donjoj Saskoj i Hamburgu.

Bakterija Escherichia coli se nalazi u izmetu preživača, pa se naslućuje da su oboljeli zaraženi nakon konzumacije sirovog povrća koje je bilo gnojeno stajskim gnojivom. Bakterija uzrokuje krvavi proljev, snažne glavobolje i bolove u trbuhu, a u težim slučajevima i prestanak rada bubrega.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još