PRIJATELJSKI PARIZ

Francuska: Nije točno da blokiramo Hrvatsku!

25.05.2011 u 16:49

Bionic
Reading

'Nasuprot onome što se tu i tamo može čuti i pročitati, Francuska je, naravno, vrlo sklona najbržem mogućem pristupanju Hrvatske Europskoj uniji. Imamo samo jedan cilj, a to je da Hrvatska vrlo brzo postane 28. zemlja članica EU-a', poručuje Ministarstvo vanjskih poslova Francuske

U izjavi o odnosu prema Hrvatskoj, glasnogovornik francuskog Ministarstva vanjskih poslova ističe da je poglavlje 23 (vezano uz pravnu državu), jedno od najtežih za ispuniti i da je otvoreno vrlo kasno, u lipnju 2010. godine, i sama Europska komisija ne posjeduje još sve elemente koje bi joj hrvatske vlasti trebale dostaviti u narednim tjednima.

'Uobličili smo čitav niz vrlo konkretnih prijedloga izvučenih iz prethodnih ugovora o pristupanju, čiji je cilj poduprijeti pristupanje Hrvatske i ojačati vjerodostojnost pristupnog procesa. To je izvedeno na potpuno transparentan način, u uskoj koordinaciji s Hrvatskom, s Komisijom i s drugim zemljama članicama Unije', naglašava se u izjavi pristigloj iz Pariza nakon serije napisa u domaćim i stranim medijima da je Francuska Hrvatskoj glavna prepreka lipanjskom završetku pregovora s EU-om.